Gerrit Benner, Rode Wolken, Gouche, Collectie Stichting Museum Drachten, 1995-034
Klaas Koopmans, Landschap met vee, gesigneerd en gedateerd 1987, olieverf op doek
Boele Bregman, Brancard, 1966, olieverf op doek, Collectie Stichting Vrienden Museum Drachten
OUD AGENDAITEM

Fries expressionisme: Not afraid of the new

Fries expressionisme: Not afraid of the new is de eerste grote overzichtstentoonstelling over de naoorlogse Friese kunstenaarsgroep Yn ‘e Line. Niet eerder werd hierover een tentoonstelling georganiseerd. Het is de vierde en alweer de laatste tentoonstelling in het kader van Leeuwarden-Friesland 2018. Yn ‘e Line bestond uit Jan Frearks van der Bij, Pier Feddema, Sjoerd Huizinga, Jaap Rusticus en Klaas Koopmans. De kunstenaars vormden het gezicht van het modernisme na de Tweede Wereldoorlog in Friesland.

Hoewel de tentoonstelling zich concentreert op Yn ‘e Line, zal er zeker ook aandacht besteed worden aan hun voorgangers, collega’s en grootste inspiratiebronnen, zoals Hendrik Werkman en de Friese Ploegkunstenaar Jan van der Zee. Ook andere Friese expressionisten zoals Gerrit Benner, Jeanne Bieruma Oosting, Boele Bregman en Sierd Geertsma komen op deze expositie aan bod. Door de werken van Yn ‘e Line naast die van hun leermeesters en grote voorbeelden te plaatsen krijgen ze eindelijk de aandacht en erkenning die ze verdienen. Zo wordt duidelijk dat de leden van Yn ‘e Line kinderen van hun tijd waren en niet onderdoen voor de meer bekende namen van het expressionisme.

De tentoonstelling Fries expressionisme: Not afraid of the new is te zien van 14 oktober t/m 13 januari 2019 in Museum Dr8888. Kijk op de website voor meer informatie.