Paul Gauguin, 'De Mangobomen, Martinique' (1887). Beeld: Van Gogh Museum
OUD AGENDAITEM

Gauguin, Laval & de kleuren van Martinique

Dit najaar verwacht het Van Gogh Museum een bijzondere tentoonstelling: Gauguin en Laval op Martinique. In 1887 woonden en werkten de kunstenaarsvrienden Gauguin en Laval op Martinique. Voor het eerst zijn de kleurrijke werken die ze daar maakten samen te zien.

Fans van het programma “Krabbé zoekt Gauguin” zijn wellicht al bekend met de schilder, maar voor mensen die Gauguin nog niet kennen biedt het Van Gogh Museum een mooi inkijkje in zijn kleurrijke kunst. Paul Gauguin (1848-1903) begon als schilder in Parijs als leerling van Pissaro en Cezanne, en werkte later in zijn leven zelfs korte tijd samen met Vincent van Gogh in Arles. 

Deze was namelijk diep onder de indruk van Gauguin’s schilderijen gemaakt op het Franse eiland Martinique, waar Gauguin samen met zijn vriend en schilder Charles Laval (1862-1894) in 1887 een aantal maanden verbleven. Tijdens deze periode werden beide schilders verliefd op het exotische landschap, de (kleding van) eilandbewoners en het kleurenpalet van het eiland. 

Kleurrijke pastels
In de tentoonstelling "Gauguin en Laval op Martinique" zullen de warme, kleurrijke schilderijen die Gauguin en Laval op Martinique maakten te zien zijn, samen met hun prachtige voorstudies en grote, uitgewerkte pastels. Dat is bijzonder, want deze werken zijn nog nooit eerder bij elkaar gebracht.
Naast deze bijzondere pastels zijn in de vaste collectie van het museum nog meer werken van Gauguin te vinden, waaronder Aan de oever van de rivier, Martinique (1887) wat Vincent van Gogh in handen kreeg door het te ruilen tegen twee van zijn zonnebloem schetsen. 

De tentoonstelling “Gauguin en Laval op Martinique” is te zien vanaf 5 oktober 2018 t/m 13 januari 2019.
Klik hier voor meer informatie.