Tegel in de vorm van een ster (middel 15e eeuw), Oost-Iran. Beeld: Gemeentemuseum Den Haag
OUD AGENDAITEM

Glans en Geluk: Islamitische Kunst

Alsof deze gisteren is beschilderd. Zo helder is het kobaltblauw op de Perzische twaalfpuntige stertegel uit omstreeks 1445. De tegel is dit najaar te zien in Glans en Geluk - Kunst uit de Wereld van de Islam, samen met honderden andere schatten die nooit eerder of weinig zijn getoond. De tentoonstelling zet na lange tijd de rijke collectie islamitische kunst van het museum weer in de schijnwerpers. De verzameling omvat veel – keramiek, glas, metaal, tapijten en houten deuren uit de periode 900-1900 – en is een van de beste collecties van Nederland.

Van vloeiende kalligrafie tot weelderige bloemenpracht, van geometrische sterpatronen tot oneindige arabesken en levensechte vogels en vissen. Glans en Geluk – Kunst uit de Wereld van de Islam brengt vele verworvenheden van de Islamitische kunst bij elkaar. Het is een tentoonstelling vol pracht en praal waarbij de nadruk ligt op het ornamentele karakter van islamitische kunst en de verhalen over cultuur, traditie en ambacht. 

Het Gemeentemuseum belicht daarmee een kant van de islamitische cultuur die in het publieke debat zelden aandacht krijgt: de uitbundigheid en positieve boodschap van islamitische kunst.

Ode aan het ambacht
Veel kunst uit de wereld van de islam is voorzien van een minutieuze ornamentiek. De rijke details van de versieringen zijn zowel religieus als wereldlijk van aard. Ze herinneren aan het moois dat in het hiernamaals te wachten staat. Maar geven ook uitdrukking aan een liefde voor het goede leven. Dit in contrast met de kunst die op datzelfde moment in Europa wordt gemaakt, waar meer het accent ligt op kwelling en verdoemenis. 

Glans en Geluk ontrafelt deze positieve symboliek, maar staat ook stil bij hoe de voorwerpen werden gebruikt en gemaakt. De tentoonstelling is daarmee een ode aan het ambacht. Eeuwenoude technieken als glasblazen, houtsnijden, kalligrafie of tapijtknopen vertellen verhalen over cultuur, tradities en opdrachtgeverschap en de rol van de islamitische cultuur in de wereld.

De tentoonstelling “Glans en Geluk – Kunst uit de Wereld van de Islam” loopt van 8 september 2018 t/m 3 maart 2019. Kijk hier voor meer informatie.