Ontwerp: Studio Dumbar, Rotterdam. Tentoonstelling 'Goden van Egypte'. Beeld: Rijksmuseum van Oudheden.
De vier Zonen van Horus. Hout; hoogte 29 cm.; Late Periode, (722-332 v.Chr.). Collectie en foto: Museo Egizio, Turijn (inv. 0741-0744). Tentoonstelling 'Goden van Egypte'. Beeld: Rijksmuseum van Oudheden.
Blik in tentoonstellingszaal. Tentoonstelling 'Goden van Egypte'. Beeld: Rijksmuseum van Oudheden.
OUD AGENDAITEM

Goden van Egypte

De mystieke godenwereld van de oude Egyptenaren komt dit najaar, tot leven in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Voor de tentoonstelling ‘Goden van Egypte’ komen meer dan vijfhonderd imposante beelden van goden en godinnen, magische papyri, gouden sieraden en rijk beschilderde mummiekisten bij elkaar, uit binnen- en buitenlandse musea. 

Het ontstaan van de kosmos, het tijdelijke leven op aarde en het eeuwige leven na de dood: alles lag volgens de oude Egyptenaren in handen van de goden en godinnen. Die waren bepalend voor hun totale wereldbeeld en het leven van alledag. Ook de farao werd als een van de goden gezien, en vertegenwoordige hen op aarde. 

In Goden van Egypte is een kennismaking met het fascinerende godenrijk en deze mystieke wereld, doordrenkt van symboliek. Naast verhalen over de Egyptische goden en de schepping, kunnen bezoekers een kijken bij hen thuis in de hemel of in de tempel nemen, hier werden ze met talrijke rituelen vereerd. Ook kan je ontdekken wat de betekenis van de goden is in de eeuwige cyclus van leven en dood, afdalen naar de onderwereld van de god Osiris, waar iedereen na de dood terecht hoopte te komen. Bekijk hoe de Egyptische godenwereld invloed had op kunst en cultuur in Europa. 

De tentoonstelling Goden van Egypte is te zien van 12 oktober 2018 t/m 31 maart 2019 in het Rijksmuseum van Oudheden. Klik hier voor meer informatie.