Egungun bovenkostuum met masker; pailletten, schelpen, katoen, huid (dierlijk); Benin; 2005. Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen
Campagnebeeld - HELENDE KRACHT, Foto: Hamid Sardar
OUD AGENDAITEM

HELENDE KRACHT - Winti, sjamanisme en meer

Museum Volkenkunde - Ieder mens streeft naar geluk en gezondheid. Loopt het even niet zo lekker, dan zijn er naast het doktersbezoek volop andere mogelijkheden om de balans te herstellen. Het aanbod is enorm: van orakelkaarten, ayahuasca, handoplegging, klankschalen en hypnotiserende troms tot sjamanen, heksen en vodunpriesters. De verzamelnaam voor deze therapeutische behandelingen is healing. Met de grote overzichtstentoonstelling HELENDE KRACHT zet Museum Volkenkunde vanaf vrijdag 12 juli dit begrip in de schijnwerpers. Breng met een bezoek aan de expo lichaam, geest en ziel terug in balans!

Het begrip healing is relatief nieuw in Europa. Vanaf de jaren ’80 is het in opkomst, wat samenhangt met de stijgende populariteit van oosterse geneeswijzen en de opkomst van de new-age beweging. Daarentegen zijn de behandelingen vaak eeuwenoud en komen uit de hele wereld: van de Noordpoolgebieden tot Zuid-Amerika en van Canada tot China. En hoewel methodes en hulpmiddelen enorm verschillen, is het doel overal en altijd hetzelfde: lichaam, ziel en geest in balans brengen, daardoor beter worden en meer zelfinzicht verkrijgen. Ook het uitgangspunt is gelijk: het geloof dat er meer is tussen hemel en aarde, meer dan we vanuit onze ratio en de (westerse) wetenschap kunnen verklaren.

De bijzondere volkenkundige collecties op dit gebied bieden de unieke mogelijkheid om bezoekers mee te nemen op een spirituele reis. Raak geïnspireerd door bekende healers te ontmoeten. Kom te weten wat de Wolderse heks Coby Rijkers beweegt, hoe kunstenaar Daan van Kampenhout zich in het sjamanisme heeft verdiept en wat Marian Markelo over winti te vertellen heeft.

Klik hier voor meer informatie over HELENDE KRACHT - Winti, sjamanisme en meer, van 12 juli 2019 t/m 5 januari 2020 te zien in Museum Volkenkunde