Campagnebeeld Romeo en Julia, Foto: Florian Joahn, Dansers: Qian Liu & Constantine Allen
OUD AGENDAITEM

Het Nationale Ballet: Romeo en Julia

Nationale Opera & Ballet - Romeo en Julia, de hartverscheurende balletklassieker naar de beroemde liefdestragedie van Shakespeare keert in oktober 2019 terug bij Het Nationale Ballet in de veelgeprezen versie van Rudi van Dantzig. Met zijn aangrijpende en realistische interpretatie van het verhaal over de onmogelijke liefde tussen twee Veronese jongeren heeft Van Dantzig al velen weten te ontroeren. Het geliefde ballet keert na een afwezigheid van zes jaar terug bij Het Nationale Ballet en is van donderdag 10 tot en met donderdag 31 oktober 2019 te zien in Nationale Opera & Ballet, Amsterdam.

In 1967, tweeënvijftig jaar geleden inmiddels, creëerde Van Dantzig Romeo en Julia, het allereerste avondvullende ballet van Nederlandse makelij. Nu brengt Het Nationale Ballet Van Dantzigs geliefde balletklassieker opnieuw terug na een afwezigheid van zes jaar. Blikvangers in het ballet zijn de levendige straattaferelen, statige hofdansen, realistische gevechtsscenes en natuurlijk vooral de hartverscheurende ontmoetingen tussen de twee geliefden.

Van Dantzigs versie onderscheidt zich van andere door een grotere psychologische en sociale geloofwaardigheid. Met fijnzinnige karakterschetsen en gevoelige sfeertekeningen laat hij zien hoe de vete tussen de adellijke families Montecchi en Capoletti alles kapotmaakt: niet alleen de onbezorgde jeugd en opbloeiende liefde van Romeo en Julia – een liefde die zij met de dood moeten bekopen – maar ook het leven van het arme volk van Verona. Het voortdurende succes van Van Dantzigs productie is zeker ook te danken aan de prachtige vormgeving: het toneelbeeld van Toer van Schayk oogt als een tot leven gewekt renaissanceschilderij in pastel en scharlakenrood.

Klik hier voor meer informatie over Romeo en Julia, van 10 t/m 31 oktober 2019 te zien bij het Nationale Opera & Ballet.