Gerard ter Borch, 'Een officier die buigt voor een dame' (ca. 1662). Beeld: National Trust
OUD AGENDAITEM

Hollandse Meesters in het Mauritshuis

In de 17e eeuw waren niet alleen Nederlands, maar ook veel rijke Engelse aristocraten dol op kunst van Nederlandse meesters van Rembrandt van Rijn, Jan Steen, Albert Cuyp en Gerard ter Borch. Als snel hingen de Engelse landhuizen vol met prachtige schilderijen, die nu na bijna 200 jaar voor even terugkomen naar Nederland. Dankzij samenwerking met de National Trust laat de tentoonstelling "Hollandse Meesters uit Britse landhuizen" het beste van zowel Engelse smaak als Nederlandse kunst zien. 

In Britse landhuizen bevinden zich van oudsher vele werken door Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw. De meeste van deze schilderijen werden in de achttiende of negentiende eeuw verworven, de glorietijd van het Engelse landhuis. Voor deze tentoonstelling selecteerde het Mauritshuis enkele van de mooiste Hollandse schilderijen uit huizen beheerd door de National Trust. 
Het Mauritshuis heeft daarmee een primeur, want niet eerder werd een dergelijke selectie getoond buiten het Verenigd Koninkrijk. De tentoonstelling opent in Bath, in het Holburne Museum aldaar, reist dan naar het Mauritshuis en is ten slotte te zien in Petworth House (UK).

De tentoonstelling National Trust: Hollandse Meesters uit Britse landhuizen loopt van 11 oktober 2018 t/m 6 januari 2019. Kijk hier voor meer informatie.