Matthijs Röling (1943), Zelfportret, 1969, olieverf op paneel 18 x 15 cm, Schenking Cees Röling
OUD AGENDAITEM

In dank aanvaard: Matthijs Röling

 Drents Museum - Het Drents Museum heeft recentelijk een grote collectie werk van kunstenaar Matthijs Röling (1943) uit de particuliere collecties van Cees Röling en Ad en Willy Adriaansen gekregen als schenking. Vanaf 17 maart presenteert het museum een deel van deze nieuwe aanwinsten in de tentoonstelling In dank aanvaard: Matthijs Röling. Rölings stillevens, portretten en mythische voorstellingen kenmerken zich door harmonie. Over alles hangt een zweem van poëzie en intimiteit. 

Matthijs Rölings (Oostkapelle, 1943) schilderijen zitten vol symboliek en verwijzingen naar een ver verleden of fantasiewereld. Zijn portretten en figuurstudies tonen de mens in al zijn facetten. In zijn stillevens zijn stofuitdrukking, lichtinval en kleur steeds uitgangspunten. In de tentoonstelling In dank aanvaard: Matthijs Röling toont het museum 100 kunstwerken van Röling, waarvan een deel onlangs aan het museum is geschonken door Cees Röling en Ad en Willy Adriaansen. Veel werken zijn nog nooit eerder tentoongesteld.

Röling besluit als een van de eerste kunstenaars in Nederland om terug te keren naar de figuratieve kunst en niet mee te gaan in de abstracte en conceptuele kunst van zijn tijd. Het zijn juist de klassieke thema’s en technieken die hem grijpen. Röling wordt ook wel ‘de jongste van de oude meesters’ genoemd. Hij wil naar de werkelijkheid schilderen met de ambachtelijke perfectie van de oude meesters. Iets toevoegen aan die traditie. Röling is een van de grootste figuratieve kunstenaars in Nederland.

In 1965 was in het Drents Museum de allereerste museale tentoonstelling van Matthijs Röling te zien. De tentoonstelling Mimesis is Rölings grootste overzichtstentoonstelling ooit en was in 2005 in het Drents Museum te zien. Sinds jaar en dag neemt het werk van Röling en andere figuratieve kunstenaars een belangrijke plaats in binnen de collectie van het Drents Museum.

Klik hier voor meer informatie over In dank aanvaard: Matthijs Röling, van 17 maart t/m 30 juni 2019 te zien in het Drents Museum.