Centraal Museum - Het Centraal Museum Utrecht toont twee presentaties waarin het thema inclusiviteit centraal staat. De eerste presentatie, Wat niet gezien wordt, is het resultaat van een samenwerking met het online Museum of Equality and Difference (MOED). Het Centraal Museum heeft MOED gevraagd werken uit de collectie van het museum te selecteren en tegen het licht te houden met het oog op diversiteit en inclusiviteit. Het werk van de Utrechtse kunstenaar Joyce Vlaming, dat in de tweede presentatie te zien is, richt zich eveneens op deze thematiek. Beide presentaties zijn nog t/m 30 juni 2019 te zien.
MOED - Wat niet gezien wordt
Deze presentatie maakt de witte mannelijke blik vanuit diverse perspectieven expliciet en vult deze aan. Er wordt bijvoorbeeld op basis van de geschriften en de secretaire van de Utrechtse hoogleraar en schrijver Nicolaas Beets (1814-1903) ingegaan op de rol die Beets speelde in de afschaffing van de slavernij in Nederland. Een ander voorbeeld vormen de twee recente aanwinsten van Oscar-winnende filmmaker en beeldend kunstenaar Steve McQueen (1969). De twee werken zijn afkomstig uit de serie Remember me (2016). McQueen vroeg honderd mensen uit zijn directe omgeving om deze twee woorden op te schrijven en liet ze uitvoeren in donker gespoten neonbuizen. De aankopen zijn voor het eerst in het museum te zien.
Joyce Vlaming- Act II, 12 Portraits
De presentatie Act II, 12 Portraits van de Utrechtse kunstenaar Joyce Vlaming toont het resultaat van een jarenlange speurtocht naar de achtergronden van zwarte ‘bijfiguren’ in 17de- en 18de-eeuwse schilderijen. Lang is gedacht dat het hier fictieve figuren betrof, maar Vlaming ontdekte dat veel van hen historische figuren zijn. Vlaming selecteerde voor deze tentoonstelling twaalf schilderijen uit verschillende particuliere en museale collecties in Nederland, waaronder ook de collectie van het Centraal Museum. Door middel van fotografie verwisselt ze de hoofd- en bijrol in het portret en laat ze ons opnieuw naar een schilderij kijken. Ook probeert ze zoveel mogelijk persoonsgegevens van de geportretteerden te verzamelen. Twaalf anonieme personen krijgen zo beetje voor beetje hun geschiedenis terug. De portretten zijn te zien naast beelden van de originele werken in hun context.
Met de presentaties, beide vanaf 16 februari t/m 30 juni 2019 te zien, wil het Centraal Museum inclusiviteit nadrukkelijk zichtbaar maken.
Klik hier voor meer informatie.