Jan van Munster, Battery for Five fingers, 1994, Foto: Marjon Gemmeke
OUD AGENDAITEM

Jan van Munster. In motion 1970 → 2020

Kröller-Müller - Van 4 mei tot en met 13 oktober 2019 presenteert het Kröller-Müller Museum de solotentoonstelling Jan van Munster. In motion 1970 → 2020. De IJstafels van Jan van Munster vormen het stralende middelpunt in deze tentoonstelling. Drie tafels van verschillend formaat, robuust als een slagershakblok en bedekt met een fragiele laag witte ijskristallen.

Deze IJstafels (1986-1987) werden in 1989 aangekocht door het Kröller-Müller Museum en zijn na lange tijd weer te zien. Samen met zo’n 15 overige werken uit het bezit van Jan van Munster, geeft de tentoonstelling een gevarieerd beeld van zijn oeuvre.

Voor Jan van Munster (Gorinchem, 1939) is energie zowel thema als materiaal. In zijn objecten van glas en graniet is energie aanwezig als een impliciete kracht, maar energie manifesteert zich ook in letterlijke zin, in werken met ter plekke opgewekte warmte, koude of licht of met andere vormen van geladenheid. De spanning die opgeroepen wordt door tegenstellingen zoals licht-donker, warm-koud, aantrekken-afstoten, plus-min, is het onderwerp van veel werken.

In de zomer van 2018 schonk Jan van Munster Battery For Five Fingers (1995) aan het museum. De negen ton zware granieten bol is één brok samengebalde energie. De vijf ronde gaten nodigen uit om je vingers erin te steken, om je zo 'op te laden'. Battery vond een plaats in de beeldentuin, waar al sinds 1988 het granieten beeld '+ -' ligt. De lengte van de plus en de min en de doorsnede van de bol bedragen 172 centimeter, Van Munsters lichaamslengte.

Ook binnen is Jan van Munster aanwezig: in het kader van de uitbreiding van het museum door architect Wim Quist werd in 1977 zijn Licht-donker, donker-licht aangebracht: vier dunne neonlijnen die de bezoeker tot op de dag van vandaag door een donkere gang leiden.

Klik hier voor meer informatie over Jan van Munster. In motion 1970 → 2020 in Kröller-Müller Museum, t/m 13 oktober 2019 te zien in Kröller-Müller Museum.