2017-The Sound of Words I, II
OUD AGENDAITEM

Jaume Plensa

Museum Beelden aan Zee - Museum Beelden aan Zee toont deze zomer monumentaal beeldhouwwerk van de wereldberoemde Spaanse Jaume Plensa (Barcelona, 1955). Metershoge mensfiguren in staal, serene vrouwenhoofden van basalt en indrukwekkende tekeningen zijn onderdeel van de eerste tentoonstelling in Nederland van deze veelzijdige kunstenaar. Museum Beelden aan Zee viert zijn 25-jarig bestaan met deze tentoonstelling en is daar de uitgelezen plek voor. Museumoprichters en verzamelaarsechtpaar Scholten-Miltenburg ontdekten de beeldhouwer ruim voordat zijn internationale carrière een vlucht nam.

Plensa is internationaal bekend door zijn metershoge sculpturen van vrouwenhoofden in de openbare ruimte. Met hun geloken ogen stralen zij iets meditatiefs uit. De langgerekte portretten vinden overal ter wereld hun plek: van de Basilica di San Giorgio Maggiore tijdens de Biënnale van Venetië in 2015 tot in de branding tegenover de Copacabana. Meer dan dertig grote projecten heeft Plensa uitgevoerd in steden als Chicago, Dubai, London, Liverpool, Nice, Tokyo, Toronto, en Vancouver. Een absoluut hoogtepunt in zijn oeuvre is de Crown Fountain in het Millennium Park van Chicago. Een enorme video-installatie waarop gezichten van honderden inwoners verschijnen.

In Nederland bezit Leeuwarden sinds de manifestatie Culturele Hoofdstad 2018 het werk Love , dat geïnstalleerd is tegenover het Centraal Station. Daarnaast floreert Duna sinds 2017 in de centrale bezoekershal van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Dit werk was eerder te zien tijdens de Art Zuid route in 2015. Desondanks is zijn werk in Nederland zelden te zien geweest. Museum Beelden aan Zee wijdt voor het eerst haar museumzalen aan het werk van de Spanjaard.

In Scheveningen wisselen opengewerkte stalen mensfiguren de ingetogen vrouwenportretten af. Titels als Anna, Sanna en Lou maken duidelijk dat Plensa steeds ‘echte mensen’ als vertrekpunt gebruikt voor zijn gestileerde portretten. Ruim aandacht is er voor The Heart of Rivers (2016); een kapitale installatie van zeven zittende bronzen personages die ieder een boom vasthouden. Sculpturen van Murano-glas en een kabinet met metershoge houtskooltekeningen van mensen ten voeten uit maken duidelijk dat Plensa allerlei technieken begenadigd beheerst. Het werk van Plensa leent zich uitstekend voor zowel de museale binnenruimte als het publieke domein. Museum Beelden aan Zee maakt daar gebruik van door zowel binnen als aan de boulevard sculpturen van Plensa tentoon te stellen.

Theo en Lida Scholten kochten in de jaren 80 veel werk van jonge kunstenaars, zoals Tony Cragg en Stephan Balkenhol. Jong talent stimuleren was voor hen van groot belang bij het opbouwen van hun collectie. Het echtpaar Scholten maakte in 1985 kennis met de toen nog relatief onbekende Jaume Plensa en kocht twee werken aan. Deze sculpturen zouden vanaf 1994 onderdeel worden van de Beelden aan Zee collectie. Home (Man) en Tête Blanche zijn de enige sculpturen van Plensa in een Nederlandse museumcollectie. De in 2005 overleden Theo Scholten heeft altijd de wens geuit dat er over Plensa een tentoonstelling gemaakt zou worden in Beelden aan Zee.

De Culturele Agenda organiseert op 20 juli en 3 augustus exclusieve rondleidingen bij Beelden aan Zee. Klik hier om te reserveren.

Klik hier voor meer informatie over Jaume Plensa, van 22 juni t/m 22 september 2019 te zien in Museum Beelden aan Zee.