Jozef Israëls, Hun dagelijks brood, 1864, Toledo Museum of Art, Toledo (Ohio), schenking Edward Drummond Libbey
OUD AGENDAITEM

Jean-François Millet en de Haagse School

De Mesdag Collectie - Het repertoire van dé boerenschilder Jean-François Millet (1814-1875) is vanaf 13 september te bewonderen in De Mesdag Collectie Den Haag. Jean-François Millet was baanbrekend in het waardig in beeld brengen van het harde boerenbestaan, hij was hierin een voorbeeld voor onder andere de kunstenaars van de Haagse School. Deze tentoonstelling geeft nu voor het eerst inzicht in hoe deze Nederlandse kunstenaars geïnspireerd werden en toont een aantal kwetsbare lang niet vertoonde kunstwerken.

Haagse School-schilders zoals Jozef Israëls, Anton Mauve, Matthijs Maris, Willem Roelofs, Bernardus Johannes Blommers en David Adolph Constant Artz respecteerden Millet om de manier waarop hij het harde werk op het land en het huiselijke leven daaromheen waardig in beeld bracht, wat tegen de tradities van die tijd in ging. Net als Millet trokken ze naar het platteland om het alledaagse dorpsleven in beeld te brengen 

Verder waren de Haagse schilders onder de indruk van de niet-academische stijl en radicale composities van Millet. De Franse schilder bracht de boerenfiguren in het landschap groot in beeld en vulde aanzienlijke delen van het doek met enkel de grof omgespitte aarde. In Jean-François Millet en de Haagse School zijn in verschillende werken van de Haagse School-kunstenaars, die zij aan zij met schilderijen van Millet worden getoond, deze typische Millet-elementen terug te vinden. 

Rond de opening van hun Museum Mesdag in 1887 kochten de Mesdags vier schilderijen, drie pasteltekeningen en verschillende prenten van Millet om die in het museum te tonen. De kwetsbare pastel De hooibergen (1867-1868), maar ook etsen van Millet en aquarellen van Mauve zijn vanwege hun gevoeligheid voor licht zelden te zien en worden ter ere van de tentoonstelling voor het eerst sinds lange tijd weer getoond.

Jean-François Millet en de Haagse School is te zien van 13 september t/m 5 januari 2020. Klik hier voor meer informatie.