Johan Dijkstra, Paarden bij de stad, kleurenhoutsnede, 47,5 x 67,5 cm, ca.1925 collectie Stichting Johan Dijkstra foto: Wout van Mullem
OUD AGENDAITEM

Johan Dijkstra. Vergezichten

Museum De Buitenplaats - Bekend en onbekend werk van de Groningse kunstenaar Johan Dijkstra (1896-1978) is te zien in de tentoonstelling Vergezichten. De presentatie van Dijkstra’s grafiek te midden van zijn schilderijen en tekeningen resulteert in een uniek inzicht in het werkproces van deze veelzijdige kunstenaar.

In de tentoonstelling Johan Dijkstra. Vergezichten in Museum De Buitenplaats is het uitgangspunt de wisselwerking tussen het grafische werk van Dijkstra (1896-1978) en de rest van zijn oeuvre. In samenwerking met de Stichting Johan Dijkstra presenteert het museum een schat aan bekend en onbekend werk. Snelle tekeningen, een indrukwekkend schetsboek en ander werkmateriaal dat vaak niet voor de buitenwereld bestemd was, geven een spannend beeld van het werkproces van deze productieve en veelzijdige kunstenaar. De presentatie van prenten naast onder meer schilderijen, aquarellen en schetsen nodigt bezoekers uit om actief te kijken en te vergelijken.

De Groningse kunstenaar Johan Dijkstra (1896-1978) liet een omvangrijk grafisch oeuvre na. Het grootste deel van zijn prenten stamt uit de jaren twintig, het boeiendste deel van zijn lange en rijke carrière. Dijkstra was in 1918 een van de oprichters van de Groninger Kunstkring De Ploeg. Gestimuleerd door het vernieuwende artistieke elan van De Ploeg ontwikkelde hij zich tot een van de belangrijkste grafici binnen de kunstkring. Dijkstra’s houtsneden, etsen en litho’s zijn gevarieerd van thema en techniek en vaak verrassend kleurrijk. Hij drukte zelden grote oplagen, maar experimenteerde liever van druk tot druk met de effecten van inkt op papier.

Johan Dijkstra. Vergezichten is te zien van 18 januari 2020 t/m 13 april 2020 in museum de Buitenplaats. Klik hier voor meer info.