Het Klederdrachtmuseum - De koto is de traditionele klederdracht van Afro-Surinaamse vrouwen in Suriname. Door een veelzijdige collectie koto's, een serie gefilmde portretten en workshops maakt de bezoeker kennis met de kotomisi (de draagsters) en de geschiedenis van deze klederdracht. Christine van Russel - Henar, directeur van Het Koto Museum in Paramaribo, is de curator van de tentoonstelling Kotomisi, de kracht van klederdracht.
Het gezamenlijke verleden van Nederland en Suriname is al vaak belicht, maar nog niet eerder speelde de kotomisi de hoofdrol in de indrukwekkende verhalen. De eerste elementen van de koto verschenen tegen het einde van de slavernijperiode en de klederdracht heeft zich daarna op geheel eigen wijze ontwikkeld. Dit maakt de koto en angisa (gebonden hoofddoeken) tot bijzonder Surinaams cultureel erfgoed. Deze rijke traditie is van generatie op generatie overgedragen en heeft in de loop van de tijd vernieuwingen ondergaan.
Jolanda van den Berg, directeur van het Klederdrachtmuseum: "Het gaat in deze tentoonstelling niet alleen om de klederdracht of gebruiken van vroeger, maar ook om de betekenis en waarde die ze ook nu nog hebben. De betekenis van de koto's en angisa's na de slavernij reduceren tot pijnlijk cultureel erfgoed doet dit onderwerp geen recht aan. Zij werden en worden nog steeds vol trots gedragen op feesten en gedenkdagen."
Kotomisi, de kracht van klederdracht is te zien van 13 december tot 1 juni 2020 in het Klederdrachtmuseum. Klik hier voor meer info.