Beeld: Gijs Assmann, voor H., 2009 – 2018
OUD AGENDAITEM

Liefdesletters van Gijs Assman voor H.

Sinds 2009 stuur Gijs Assmann zijn geliefde elke dag dat ze niet samen zijn per post een kaart of collage: een geknipte en geplakte afbeelding op A4-formaat die hij op de achterzijde beschrijft. Daarmee vertelt hij haar steeds opnieuw dat hij van haar houdt en waarom. Al die ruim duizend liefdesbetuigingen laat hij in chronologische volgorde zien in het Stedelijk Museum Schiedam. voor H. is een intiem en tegelijkertijd megalomaan project. Het heeft te maken met de tijd waarin veel mensen hun dagelijks leven delen via de sociale media. 

Zijn liefdes-collages sluiten daar wel én niet bij aan. Assmanns kaarten zijn analoog, ambachtelijke gemaakt voor één persoon. Even snel er doorheen scrollen gaat niet. Tegelijkertijd deelt hij de collages nu met een groot publiek en kan iedereen meekijken wat zich in zijn hoofd afspeelt. Er valt veel te zien. Assmann knipte allerlei foto’s en plaatjes uit oude boeken, kranten en tijdschriften. Zijn oog viel bijvoorbeeld op een blote voet of rennende herdershond. Soms voegde hij wol, worstendraadjes, oude knopen en gedroogde bloemen toe. 

Het dagelijks sturen van een kaart is meer dan alleen een liefdesbetuiging. De kunstenaar ziet het ook als een bezwering. Hij probeert er de angst mee te verdrijven ‘niet gezien te worden, onbeduidend te zijn of er niet meer toe te doen’. Het zit dicht op zijn huid. Op een dag zag hij bij H. een envelop liggen die niet was geopend. Dat irriteerde hem. ’Je moet eens weten hoe intens het is om elke dag een envelop te openen en de collages met tekst zorgvuldig te lezen en te begrijpen!’, verzuchtte zijn partner. 

Assmann laat zich bij zijn collages inspireren door kunsthistorische, religieuze en erotische afbeeldingen. Denk aan het zelfportret van Rembrandt met een stuk van een selfie van de kunstenaar. Of denk aan het Hof van Eeden, waar de kunstenaar en zijn geliefde de plek van Adam en Eva innemen. Assmann haalt ook inspiratie uit het werk van de Japanse kunstenaar On Kawara, observaties van het dagelijks leven van Peter van Straaten en brieven van de Duitse romanticus Rainer Maria Rilke. 

Assmann gebruikt de collages ook om zijn ideeën te ordenen en dagelijkse gedachten (visueel) te noteren. Ze nemen dan ook de rol in die het schetsboek vroeger had. Om die reden zijn ze belangrijk voor zijn andere werk.

Gijs Assmann voor H. is te zien van 13 oktober 2018 t/m 3 februari 2019 in het Stedelijk Museum Schiedam. Klik hier voor meer informatie.