Reinier Kranendonk - RadaRaD, Lost Energy, Tetem, Foto: Irene Snijders
OUD AGENDAITEM

Lost Energy

Tetem - Een goede en betrouwbare energievoorziening is belangrijk voor onze samenleving. Energie-innovaties dragen bij aan duurzame economische groei, verminderen van CO2-uitstoot, ontwikkelen van hernieuwbare energiebronnen en het slimmer benutten ervan. De praktijk laat echter zien dat er een grote kloof ligt tussen onderzoek en toepassing. Een veelheid aan energie-innovaties ligt nog op de plank te wachten. Hoe laat je een breed publiek anders nadenken over energie? Dat was de vraag aan kunstenaars Reinier Kranendonk, Elise Leusink en het duo KunstConstructie. Zij ontwikkelden drie visies op energietransitie en nemen het publiek hierin mee met interactieve installaties. Fiets jezelf over de kop in het RadaRad, draai een drolletje van plastic in Project Plastic Poep en doe mee met de LostEnergy challenge!

 

Met de projecttentoonstelling Lost Energy onderzoekt Tetem samen met Provincie Overijssel, Universiteit Twente en de kunstenaars welke bijdrage kunst en ontwerp kunnen leveren aan de inbedding van energie-innovaties in de samenleving. Tien studenten van de opleiding Communicatiewetenschap van de UT hebben de kunstenaars ondersteund in de voorbereidingen en de promotie.

In het RadaRad van Reinier Kranendonk fiets je jezelf over de kop. Reinier is geïntrigeerd door de verslaving van consumenten aan elektriciteit en dus ook aan elektrisch aangedreven vermaak. Wij kunnen bijna niets meer zonder een apparaat met een stekkertje eraan. Reinier laat zien hoe leuk vermaak zonder stekker ook kan zijn. Voor de tentoonstelling Lost Energy bouwde hij een nieuwe installatie voor de eigentijdse ‘doe-kermis’ Karnieland, waarmee bezoekers ervaren hoe hun eigen lichaamsenergie ingezet kan worden als aandrijving voor een bijzondere kermisattractie. Probeer het zelf!

 

Elektriciteit is onzichtbaar en dat maakt het lastig om het verbruik ervan omlaag te schroeven. Hoeveel is dat eigenlijk, een kilowattuur of een joule? Bij Project Plastic Poep van Elise Leusink lever je zélf de energie om een beetje plastic te smelten. Door te fietsen wordt een dynamo aangedreven die de mechanische energie omzet in elektrische energie, die vervolgens wordt omgezet in warmte-energie. Je kunt zelf het vermogen van de machine instellen. Hoe hoger het vermogen, hoe zwaarder je moet trappen, maar ook hoe sneller het plastic smelt. Het wordt aanbevolen om te beginnen met een laag vermogen en het vermogen steeds iets hoger te zetten als je op snelheid bent. De snelheidsmeter geeft aan of je het juiste tempo fietst. Probeer je snelheid tussen min. en max. te houden. Als je te langzaam of te snel fietst gaan de warmte-elementen niet aan. De machine meet elke keer hoeveel stroom er wordt omgezet in warmte. Het gesmolten plastic weeg je na afloop en er wordt een bonnetje uitgeprint met de geleverde energie.

Het duo KunstConstructie (Françoise Braun en Casper Teijgeler) trok door de provincie op zoek naar de aankoop van een object dat je hebt gekocht, maar niet echt nodig hebt. Iets wat je eigenlijk niet gebruikt en waarvan je eigenlijk een beetje spijt hebt. LostEnergy dus! Er werd massaal meegedaan aan deze challenge, zowel op locaties als online. De verloren objecten zijn gedocumenteerd en gefotografeerd. Lees de verhalen, bekijk de blog en de filmpjes over drinkflesjes, fitnessapparaten, snowboots en andere verloren objecten. Jij kunt ook meedoen aan de challenge door een foto van jouw verloren object te uploaden via Lost Energy op tetem.nl. Jouw eigen stapeltje verloren objecten valt misschien nog mee, maar zie ze eens van een hele straat of van een hele wijk bij elkaar!

Klik hier voor meer informatie over Lost Energy, van 4 juli t/m 15 september 2019 te zien in Tetem.