Antonio Mancini, Zelfportret in het atelier, 1875-1878, olieverf op paneel, 21,5 x 31,5 cm, Galleria d’Arte Moderna di Palazzo Pitti, Florence
OUD AGENDAITEM

Mancini. Eigenzinnig & Extravagant

De Mesdag Collectie – De eigenzinnige 19e-eeuwse kunstenaar Antonio Mancini (1852 – 1930) maakte extravagante schilderijen waarvoor hij vaak onverwachte materialen gebruikte. Zijn schilderijen waren zó modern, dat het Nederlandse publiek versteld stond. Waan je daarom terug in de geschiedenis en leer meer over Mancini's rol in de internationale kunstwereld. 

Het vroege werk van Antonio Mancini is qua stijl sterk realistisch. In zijn latere ontwikkeling, schilderde hij vooral in een kleurrijk, helder palet. Vaak met modernistische elementen waarbij hij onder andere de impasto-techniek toepaste. Zo verwerkte hij vanaf ca. 1883 bijvoorbeeld glimmende stukjes glas en metaal in zijn verf. Hierdoor krijgen zijn schilderijen een bijzondere, zeer realistische schittering, die met reguliere olieverf niet te bereiken is.

Vanaf 1881 leed Mancini aan ernstige depressies, waardoor regelmatig klinische opnames noodzakelijk waren. Uiteindelijk vestigde hij zich opnieuw, en nu definitief, in Rome. Berooid probeerde hij daar een nieuw evenwicht te vinden, financieel ondersteund door vrienden uit de kunstwereld. Tot hen behoorde Hendrik Willem Mesdag. De Haagse schilder en verzamelaar Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) herkende Mancini’s talent al vroeg en liet over een periode van 20 jaar zo’n 150 werken naar Nederland komen, die hij ook tentoonstelde en doorverkocht.

Mancini. Eigenzinnig & Extravagant is te zien van 13 maart t/m 28 juni 2020 in de Mesdag Collectie te Den Haag. Voor meer informatie, klik hier.