Maria Lassnig, Krankenhaus, 2005. Private Collection. Courtesy Hauser & Wirth Collection Services. © Maria Lassnig Foundation
OUD AGENDAITEM

Maria Lassnig – Ways of Being

Stedelijk Museum Amsterdam - Van 6 april tot en met 11 augustus 2019 is de overzichtstentoonstelling Maria Lassnig – Ways of Being te zien in het Stedelijk Museum. De tentoonstelling is gemaakt in samenwerking met het Albertina Museum in Wenen ter ere van de honderdste geboortedag van de kunstenaar en daar te zien van 6 september t/m 1 december 2019.

De Oostenrijkse kunstenaar Maria Lassnig (1919–2014) wordt internationaal gezien als een van de belangrijkste kunstenaars van de twintigste eeuw. Ze maakte naam met haar ‘Körperbewusstseinsbilder’, ‘body awareness’– werken, waarin zij gewaarwordingen van haar lichaam thematiseerde en op deze manier haar relatie tot de wereld definieerde. Ze schreef er zelf over: “Ik zocht naar een realiteit die meer in mijn bezit zou zijn dan de buitenwereld en vond deze in de vorm van de door mij bewoonde lichaamsbehuizing.”

Bijzonder is dat naast haar schilderijen en tekeningen ook een groot deel van haar films en beeldhouwwerken te zien is waaronder niet eerder vertoonde werken. Maria Lassnig – Ways of Being bevat 200 bruiklenen met topstukken als Du oder Ich, Woman Power, Krankenhaus en Dame mit Hirn en het zelden getoonde laatste zelfportret Selbstporträt mit Pinsel.

De tentoonstelling Maria Lassnig – Ways of Being is van 6 april t/m 11 augustus 2019 te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam.

Klik hier voor meer informatie.