Stadsarchief Amsterdam - Voor de beeldcultuur was het Interbellum een van de meest creatieve perioden in de geschiedenis. De camera kreeg een prominentere rol en film was hét nieuwe medium. In samenwerking met Eye Filmmuseum maakte het Stadsarchief Amsterdam een selectie van filmfragmenten en originele foto’s van deze bijzondere periode, genaamd Modern Perspectives.
In deze periode, tussen 1919 en 1939, was film hét nieuwe medium en was de filmtechniek continu in ontwikkeling. Het kino-oog inspireerde kunstenaars en fotografen tot een nieuwe blik op vertrouwde onderwerpen. De nieuwe richting van fotografie en film werd bovendien beïnvloed door de vele immigranten die Amsterdam rijk was.
Met een nieuw medium verrezen in Amsterdam moderne Cineac-theaters waar het publiek doorlopend filmjournalen, documentaires en tekenfilms kon zien. Film inspireert kunstenaars en fotografen. Met close-ups, montages en dubbeldrukken ontstaat een krachtige, nieuwe visuele taal. Een groepje avant-gardisten richt in 1928 in Amsterdam de Filmliga op en gaat speciale filmvertoningen organiseren in De Uitkijk aan de Prinsengracht. In de gedrukte media komt steeds meer plaats voor beeld, soms in een gedurfde lay-out, en de eerste fotoboeken verschijnen op de markt.
Amsterdam internationaal centrum
Modern Perspectives laat onder andere zien hoe groot de internationale invloed was op fotografie en film in Amsterdam, dankzij de vele immigranten die zich hier vestigden. Vrouwen spelen in deze periode een grote rol voor en achter de camera en zijn voor het eerst actief en zichtbaar als professionele fotografen en kunstenaars. Fotografen als Eva Besnyö en Emmy Andriesse kregen in deze periode naamsbekendheid en presenteerden hun werk op verschillende exposities .
Voor meer informatie over Modern Perspectives klik hier. De tentoonstelling is te zien in het Stadsarchief Amsterdam van 18 oktober t/m 16 februari 2020.