Monster Chetwynd - Toxic Pillows
OUD AGENDAITEM

Monster Chetwynd - Toxic Pillows

De Pont museum – Dit najaar is de eerste uitgebreide solotentoonstelling van Monster Chetwynd (Londen, 1973) te zien in Nederland; Toxic Pillows. De kunstenaar, voorheen bekend als Spartacus en Marvin Gaye Chetwynd, koos in 2018 de voornaam Monster, omdat ze – in haar eigen woorden – ‘plotseling deze monsterlijke blubber werd die bij een ontmoeting de mensen overspoelt.’ Chetwynd dompelt de toeschouwer onder in een uitbundig en zinnenprikkelend universum en is misschien wel de meest gerespecteerde Britse performance- en installatiekunstenaar van onze tijd.  

De afgelopen jaren heeft Chetwynd naam gemaakt met haar bewerkingen van sleutelmomenten uit de culturele geschiedenis in geïmproviseerde performances waarvoor ze zelf de decorstukken en kostuums maakt. Voor deze carnavaleske optredens werkt ze samen met een groep amateuracteurs, waaronder vrienden en familieleden. ‘Ik denk dat ik me tot mijn laatste snik zal inzetten om de mensheid te laten genieten van gezelschap, warmte en humor. Het is een radicale, opbeurende politieke handeling om prioriteit te geven aan humor. Ik ben tegen saaiheid, tegen pretentie. Ik wil niet intimideren. Mijn bedoeling is om mensen erbij te betrekken. Ik maak performances en kunst die goed zijn voor het moreel: een natuurlijk tonicum, een toegang tot opgewektheid en verbondenheid tussen mensen, een onstuitbare stortvloed van moed en bravoure, die onverantwoordelijk lijkt in het licht van de huidige realiteit, maar ook een nuttig ingrediënt is om ons te stimuleren veranderingen door te voeren.’

Het performance element fungeert als een conceptuele en emotionele motor die leidt tot werken in andere media: installaties, sculpturen, video’s, schilderijen, alsook grote panelen met objecten uit eerdere performances die de dialoog aangaan met visuele achtergronden van verschillende oorsprong waaronder oude schilderkunst, film en illustratie.

Toxic Pillows is te zien van 19 oktober 2019 t/m 15 maart 2020 in de Pont Musuem. Klik hier voor meer info.