Dineren aan de gracht. Beeld: Peter Kooijman.
OUD AGENDAITEM

Museum van Loon: Dineren aan de gracht

Dit najaar presenteert Museum Van Loon de tentoonstelling Dineren aan de gracht. Rijkelijk gedekte tafels vol familiezilver, porselein en kristal staan opgedekt in de diverse kamers op de bel-etage van het huis. Het recentelijk gerestaureerde souterrain geeft inzicht in het werk dat voorafging aan de grote diners en ontvangsten die boven plaatsvonden. Bij de tentoonstelling verschijnt een bijzonder boek over vier eeuwen ‘dineren aan de gracht’, uitgebreid met originele familierecepten bewerkt door Heel Holland Bakt-jurylid Janny van der Heijden.

In 1824 bestelde Jonkheer Willem van Loon het grootste zilveren servies dat ooit voor een particulier in Amsterdam werd gemaakt. Dit servies, en ander tafelgoed, is nu eenmalig in volle glorie te zien in Museum Van Loon, het pand dat kleinzoon Willem Hendrik van Loon en zijn vrouw Thora van Loon – Egidius vanaf 1884 bewoonden. Mede door Thora’s voorname functie als Dame du Palais van koningin Wilhelmina ontving de familie hier vele binnen- en buitenlandse gasten van naam en faam bij de even zo talloze diners die het echtpaar organiseerde. Dankzij overgeleverde dagboekfragmenten en menukaarten weten we wie er kwamen eten en wat zij voorgeschoteld kregen. De status van de familie werd niet alleen uitgedragen door middel van waardevol porselein en zilver, maar ook door knechten gekleed in livrei in familiekleuren.

Voor een succesvol diner was de familie sterk afhankelijk van haar personeel. De organisatie van alle ontvangsten en diners vond dan ook grotendeels plaats in het souterrain van het huis. Deze ruimtes, het domein van kokkin Leida, knecht Gerrit en butler Theo, werden afgelopen jaar volledig gerestaureerd. Dineren aan de gracht toont hoe ‘downstairs’ voorbereidingen werden getroffen zodat ‘upstairs’ alles vlekkeloos verliep. De samenwerking tussen de familie en het personeel was hierbij essentieel. Dit wordt onder meer duidelijk uit de persoonlijk geschreven receptenboekjes, waarin Thora van Loon haar favoriete gerechten uitwisselde met kokkin Leida.

Restauratie souterrain
De tentoonstelling Dineren aan de gracht vormt het sluitstuk van een grootscheepse restauratie van het souterrain. Met behulp van historische bouwtekeningen en foto’s is het souterrain hersteld naar de situatie van eind-negentiende eeuw. Ruimtes zoals de historische wijnkelder, bergkelder en bijkeuken zijn hiermee voor het eerst toegankelijk voor publiek.

Dineren toen en nu
Bij de tentoonstelling verschijnt het boek Dineren aan de gracht, uitgegeven in samenwerking met Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar. Conservator Willem te Slaa beschrijft de rijke tafelcultuur van de familie Van Loon; culinair publicist Janny van der Heijden bewerkte speciaal voor dit boek 30 oude familierecepten uit de receptenboekjes van Thora van Loon. Hiermee worden de keukengeheimen van weleer uit de doeken gedaan, waardoor de kookliefhebber van nu er ook mee aan de slag kan.

Dineren aan de gracht loopt van 5 oktober 2018 t/m 14 januari 2019. 

Klik hier voor meer informatie.