Carla van de Puttelaar, Galateas, 2006
OUD AGENDAITEM

Naakt of bloot

Museum Jan Cunen - Naakt of bloot? Deze vraag vormt de rode draad van de exposities Naakt of bloot? Het vrouwelijk naakt in de Nederlandse schilderkunst 1875-1925 en Het vrouwelijk naakt in de hedendaagse kunst, beide te zien van 3 februari tot en met 19 mei 2019 in Museum Jan Cunen. Het museum koppelt de actuele discussie over het naakt in de beeldende kunst en de maatschappelijke positie van het naakt aan de visie van ruim een eeuw geleden. Zonder gêne viert Museum Jan Cunen de schoonheid van het naakte lichaam.

Museum Jan Cunen voelt de noodzaak om het dualisme dat in de huidige samenleving ten aanzien van naakt en bloot is ontstaan, zichtbaar en bespreekbaar te maken. Waar enerzijds krampachtig en preuts wordt omgegaan met bloot, worden we er anderzijds mee overladen. Naakten van onder anderen Isaac Israels, George Hendrik Breitner en Jan Sluijters worden getoond in combinatie met werk van Viviane Sassen, Carla van de Puttelaar en Bart Hess.

Duidelijk wordt hoe het afbeelden van het naakte lichaam iets van alle tijden is. De hoeveelheid aan stromingen in de late 19e - en vroeg 20e -eeuwse kunst maakt deze periode bijzonder boeiend om te belichten. Verandert in deze periode naast de wijze van afbeelden ook de visie op het naakt, en andersom? Museum Jan Cunen roept de vraag op of de 19e -eeuwse kijk op het naakte lichaam eigenlijk wel zo anders is dan tegenwoordig.

Vandaag de dag worden we in de media voortdurend geconfronteerd met bloot, terwijl de omgang daarmee een stuk gevoeliger ligt dan enkele decennia geleden. Dit heeft overeenkomsten met de dubbele moraal in de late 19e eeuw: enerzijds werd de maatschappij gekenmerkt door kuisheid en preutsheid, anderzijds werd er op zedelijk gebied vaak een oogje dichtgeknepen. ‘Wat je niet ziet, bestaat niet’ lijkt opnieuw de tijdgeest en is nu zelfs van toepassing op het beleid van sommige musea. De twee exposities onderzoeken deze moraal en tonen zo het subtiele verschil tussen naakt en bloot.

Klik hier voor meer informatie over de tentoonstellingen Naakt of bloot? Het vrouwelijk naakt in de Nederlandse schilderkunst 1875-1925 en Het vrouwelijk naakt in de hedendaagse kunst, beide te zien van 3 februari tot en met 19 mei 2019 in Museum Jan Cunen.