László Moholy-Nagy, prospectus 14 Bauhausbücher, 1929, boekdruk. Collectie Flip Bool.
Peter Keler, Wohnung in Weimar. Entwurf und Ausführing, 1927, gouacheop papier, 50 x 78 cm. Particuliere collectie in Nederland, met dank aan DerdaBerlin.
Marcel Breuer, vier bijzettafels, ca.1926, vernikkeld metaal, in vier kleuren gelakt hout. Collectie Büscher, Keulen.
OUD AGENDAITEM

Nederland ⇄ Bauhaus: pioniers van een nieuwe wereld

Boijmans van Beuningen - Voordat de grootschalige vernieuwing van start gaat, pakt Museum Boijmans Van Beuningen nog één keer groots uit met de tentoonstelling Nederland ⇄ Bauhaus – pioniers van een nieuwe wereld. In 2019 is het honderd jaar geleden dat het Bauhaus werd opgericht, de revolutionaire kunst- en ontwerpschool waarvan de invloed nog steeds voelbaar is. Bijna 800 objecten - kunstwerken, meubels, keramiek, textiel, foto’s, typografie en architectuur - geven je unieke inzage in de inspirerende wisselwerking tussen Nederland en het Bauhaus door de jaren heen.

Dromen van een nieuwe wereld en zoeken naar eenvoud en functionaliteit behoren tot de beginselen van het Bauhaus. In 1919 sticht architect Walter Gropius in het Duitse Weimar de revolutionaire academie voor architecten, kunstenaars en industrieel ontwerpers. In een tijd dat alleen een kleine bovenlaag zich kostbare en door kunstenaars vormgegeven producten kan permitteren, werkt het Bauhaus vanuit het ideaal om een mooi en functioneel design voor iedereen bereikbaar te maken. De baanbrekende uitgangspunten van de opleiding, later wereldwijd van grote invloed, hebben ook in Nederland nadrukkelijk weerklank gevonden in architectuur, vormgeving en het ontwerponderwijs. 

Beroemde kunstenaars als Paul Klee, Wassily Kandinsky, László Moholy-Nagy en Oscar Schlemmer maken deel uit van het lerarenkorps. Maar ook Nederlanders kunstenaars als H.P. Berlage, Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld en J.J.P Oud dragen bij aan het specifieke karakter van het Bauhaus. De grensverleggende opvattingen van deze kunstenaars over de samenwerking tussen kunstenaars, architecten en de industrie vormen een belangrijke inspiratiebron voor het Bauhaus.

Onder invloed van deze kunstenaars evolueert het Bauhaus in korte tijd van het expressionisme naar het modernisme. Nadat de nazi’s in 1933 de Bauhaus opleiding sluiten, vertrekt een dertigtal studenten en docenten naar Nederland. Ze worden hier actief in kunst- en ontwerponderwijs, richten werkplaatsen op en ontwerpen voor de Nederlandse industrie.

Laat je onderdompelen in honderden objecten: kunstwerken, meubels, keramiek, textiel, foto’s, typografie en architectuur. Een groot deel wordt voor het eerst getoond. De eigen collectie (een kleine 200 objecten) wordt aangevuld met 600 bijzondere bruiklenen afkomstig van meer dan zestig binnen- en buitenlandse musea en particuliere verzamelaars. Om het Nederland Bauhaus-netwerk zichtbaar te maken bezoek je de tentoonstelling met een speciale Bauhaus-app. In één oogopslag zie je hoe en waar de nieuwe denkbeelden door kunstenaars, architecten en ontwerpers met elkaar worden uitgewisseld. Je volgt de pioniers langs belangrijke knooppunten – de tentoonstellingen, de scholen, de organisaties - en ziet waarmee zij elkaar beïnvloeden en verrijken.

Nederland – Bauhaus: pioniers van een nieuwe wereld is van 9 februari 2019 t/m 26 mei 2019 te zien in Boijmans van Beuningen. Klik hier voor meer informatie