Takahashi Shōtei, Kat, 1930. Collectie Nihon no hanga
Leiden 31 januari 2020 - 13 september 2020

Neko. De kat in Japanse kunst

Japanmuseum SieboldHuis - De tentoonstelling Neko. De kat in Japanse kunst toont traditionele en hedendaagse Japanse prenten, zeldzame tekeningen, objecten, fraaie rolschilderingen en hedendaagse foto’s. De rol van de kat in de Japanse kunst en volkskunst door de eeuwen heen wordt getoond en is een must voor alle kattenliefhebbers.

In Japan is de liefde voor de kat (neko) groot. Dit is te zien aan de onmisbare iconen uit de populaire cultuur zoals Hello Kitty, de YouTube-sensatie Maru de kat, de kattencafés en zelfs een aantal ‘katteneilanden’. Katten worden al sinds hun komst in Japan omarmd door de bevolking. Maar waar komt deze liefde vandaan? In de tentoonstelling wordt dit aan de hand van de thema’s ‘De kat in de volkskunst’, ‘Kattenkwaad en kwade katten’ en ‘Mensenkat of kattenmens’ onthuld.

Grappige katten getransformeerd tot mens maar ook de speelsheid, schattigheid en het natuurlijke gedrag van de kat zijn te zien in de verschillende objecten, prenten, rolschilderingen en geïllustreerde boekjes in Japanmuseum SieboldHuis. Zo zijn de zeldzame schetsen van de 18e-eeuwse prentkunstenaar Utagawa Kuniyoshi (1797-1861) een tastbaar bewijs van zijn bijzondere band met zijn huisdier. Ook in de houtblokprenten van Utagawa Kunisada (1786-1865) figureren katten met mooie dames en courtisanes. Naast traditionele ukiyō-e (houtblokprenten), komt ook de 20ste- en 21ste- eeuwse prent- en schilderkunst aan bod. Bovendien zijn er bijzondere objecten zoals netsuke, bronzen beeldjes en grote 19e- eeuwse maneki neko, wenkende geluksbrengers (ook wel bekend als ‘lucky cats’) te zien.

Binnen de hedendaagse Japanse populaire cultuur zijn er veel antropomorfische katten. Het bekendste voorbeeld van de personificatie van de kat is Hello Kitty. Dit schattigheidssymbool inspireert veel kunstenaars. In het ‘NEKO Project’ wordt hedendaagse fotografie van kattenliefhebbende Japanse fotografen samengebracht.

Neko. De kat in Japanse kunst is te zien van 31 januari 2020 t/m 5 juli 2020 in Japanmuseum SieboldHuis. Klik hier voor meer info.