Foto: Angela Sterling
Foto: Angela Sterling
Foto: Angela Sterling
OUD AGENDAITEM

Notenkraker & Muizenkoning

Nationale Opera & Ballet – Op de prachtige muziek van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, hebben Wayne Eagling en Toer van Schayk het aloude Notenkraker-verhaal omgedoopt tot een oer-Hollandse productie. Hun versie speelt zich niet af op kerstavond, zoals het verhaal van Hoffmann vermeldt, maar op een sinterklaasavond in Amsterdam, ergens rond 1810. Met het hartverwarmende sprookje Notenkraker & Muizenkoning worden de donkere dagen wat lichter. 

In hun huis aan een Amsterdamse gracht maken Clara Staalboom, haar broertje Frits en hun grote zus Louise zich op voor een feestelijke sinterklaasavond. Voor hun huis zwieren schaatsers op de gracht rond. Ondertussen arriveren de gasten, onder wie de oude, excentrieke heer Drosselmeijer en zijn neef, een jonge adelborst. Clara krijgt van Sinterklaas een notenkrakerpop en Frits een soldatenpak met zwaard. Nadat de kinderen naar bed zijn gebracht, droomt Clara dat de Notenkraker tot leven komt, in de gedaante van Drosselmeijers neef, terwijl ze zelf uitgroeit tot een mooie, jonge vrouw. Samen binden ze de strijd aan met een leger muizen, waarna ze in het binnenste van Drosselmeijers toverlantaarn belanden, die hen langs tal van exotische landen voert.

In Notenkraker & Muizenkoning word je meegezogen in een feestelijke en magische wereld. De decor- en kostuumontwerpen,  ook van de hand van Van Schayk, spelen daarbij een belangrijke rol. De schaatsers op de Amsterdamse gracht, de huiskamer die in Clara’s droom groeit en waarvan de wanden vervolgens tot een besneeuwd bos worden omgetoverd: het zijn scènes die het kind in iedere toeschouwer wakker maken.

Voor meer informatie over de voorstelling en de actuele speellijst, klik hier.