Jacob Böhme. Gravure door Pieter van der Gunst, ca. 1715
Dionysius Andreas Freher ‘Het Ontstaan van het Vuur’ in The Works of Jacob Behmen, the Teutonic Philosopher, Londen, 1764-1781
OUD AGENDAITEM

Oog voor de wereld

Embassy of the Free Mind (EMF) – De tentoonstelling ‘Oog voor de wereld. De visionaire denker Jacob Böhme’ is een eerbetoon aan een van Duitslands grootste filosofen: Jacob Böhme (1575 – 1624). Aan de hand van indringende vragen die hij in zijn boeken stelde, zoals ‘Denk je dat God alleen de God van de christenen is?’ en ‘Waaruit denk je dat de aarde en de sterren ontstaan zijn?’ neemt de tentoonstelling je mee in zijn denkwereld.

Jacob Böhme was schoenmaker van beroep, maar schrijver uit roeping. In 1600 had hij een visioen waarin hem een allesomvattend inzicht werd gegund in de geheimen van de natuur en de kosmos. Het kostte hem ruim tien jaar om dit visioen uit te werken in zijn eerste pennevrucht ‘Aurora’. Toen dit in handschrift ging circuleren en direct populair werd, namen de plaatselijke autoriteiten het in 1613 in beslag en kreeg hij een publicatieverbod opgelegd. Toch weerhield dit hem er niet van om meer dan dertig werken te schrijven. Böhme was een voorvechter van tolerantie: hij leverde kritiek op oorlog, geweld en het vervolgen van minderheden.

De tentoonstelling Oog voor de wereld vertelt avontuurlijke verhalen. Zo wordt er verteld over hoe Böhme’s handschriften in een boekenkist hun weg vonden naar Amsterdam en over een overvallen konvooi. Over hoe zijn werk na Böhme’s dood wereldkundig werd gemaakt door de Amsterdammer Abraham Willemszoon van Beyerland, die zijn handschriften vertaalde, op eigen kosten liet drukken, en persoonlijk distribueerde. En dan is er het verhaal over het wonderlijke toeval dat Aurora niet alleen het eerste boek was dat Böhme schreef, maar ook het eerste boek (in het Nederlands) in de rijke boekencollectie van de Embassy of the Free Mind. Amsterdam werd Böhmes toegangspoort tot de wereld.

De tentoonstelling Oog voor de wereld. De visionaire denker Jacob Böhme, is te zien t/m 14 maart 2020 in de Embassy of the Free Mind. Voor meer informatie, klik hier.