Grote schotel versierd met een voorstelling van ‘De Parasoldames’ Cornelis Pronk (1692-1759) in Japans “Imari”, ca. 1737-1740, porselein, Groninger Museum. Schenking van erven R. J. Clevering, Den Andel.
Lakkabinet, 2-delig: kabinet Japan en onderstel Nederland. Hout, (goud)lak en koper, 91.3 x 78.5 x 50 cm, kabinet 1675-1700, Groninger Museum.
Vijfdelig kaststel, versierd met een voorstelling van een geketende papagaai met kers in zijn klauw op een hangend vogelrek in Chinees “famille rose”,1730-1740, porselein, 28 x Ø (voet) 9 cm. Groninger Museum.
OUD AGENDAITEM

Oost en West ontmoeten elkaar in het Groninger Museum



Groninger Museum - De Wereld in Huis presenteert zeldzame voorwerpen, waaronder Delfts aardewerk, Chinees porselein en Japans lakwerk. De voorwerpen laten zien hoe we in Nederland de wereld in huis hadden – en nog steeds hebben. 

In de 17e en 18e eeuw werd het Nederlandse interieur verrijkt met Aziatische invloeden. Chinees en Japans porselein en lakwerk uit Japan werden door de VOC en particulieren in grote hoeveelheden geïmporteerd uit ‘de Oost’. Met name porselein drong door tot in alle lagen van de bevolking; zelfs de armsten hadden wel een Chinees bord of een theekop en schotel in huis. Zo veroverde het Aziatische porselein een plek in het dagelijks leven en in de Nederlandse materiële cultuur. 



Deze populariteit leidde al snel tot imitaties. In de tentoonstelling is te zien hoe de Aziatische en Nederlandse producenten reageerden op de belangstelling en de smaak van de opdrachtgevers en hoe ze onderling concurreerden.



De collectie Aziatische keramiek van het Groninger Museum is een van de vier grootste van Nederland. De Wereld in Huis, Aziatisch porselein - Delfts aardewerk is van 17 juni 2018 t/m 10 maart 2019 te zien. Klik hier voor meer informatie.