Collectie Amsterdam Pipe Museum
Collectie Amsterdam Pipe Museum
Collectie Amsterdam Pipe Museum
OUD AGENDAITEM

Pijpen van koppensnellers

Amsterdam Pipe Museum - Koppensnellen, een in onze ogen nogal primitieve vorm van oorlogsvoering, is niet alleen bekend van de Papoea’s maar komt traditioneel ook voor in Noordoost-India. Het Nagavolk stond erom bekend, maar sinds 1969, nu precies 50 jaar geleden, is deze barbaarse gewoonte voorgoed uitgeroeid. De zeldzame tabakspijpen van deze stam zijn nu te zien in het Amsterdam Pipe Museum.

Niet veel westerlingen zullen er last van gehad hebben, want het gebied ten noorden van Bangladesh en Birma tot bijna de Chinese grens is bergachtig en onherbergzaam. Maar de buurvolken van de Konyak-stam, dat daar in Nagaland traditioneel hun leefgebied heeft, kennen ze als felle strijders. Het zijn zelfs koppensnellers: voor de mannen van het volk is er geen grotere eer dan thuiskomen met het hoofd van een gedode tegenstander. Het levert aanzien en de beste positie op de huwelijksmarkt.

In dezelfde tijd wordt voor het roken van tabak een specifieke pijp geïntroduceerd, die deels geïnspireerd lijkt op onze bekende rechte houten pijp. Door het bamboe steeltje oogt het toch ook Aziatisch. De pijpenkop wordt door de lokale houtsnijders van een gestileerd gezicht voorzien. Al snel werden op de steel poppetjes afgebeeld, zowel mensen als apen. Soms met de koppen er nog op, vaak met afgehakte hoofden. Een referentie aan de oude gewoonten ofwel ‘de goede ouwe tijd’.

Pijpen van koppensnellers is te zien vanaf 19 november 2019 t/m 18 januari 2020 te zien in het Amsterdam Pipe Museum. Klik hier voor meer info.