Natuurmuseum Fryslân, 'Potatoes Go Wild' tentoonstellingsbeeld. Beeld: Natuurmuseum Fryslân
Dragan Despotovic, 'De Aardappeleters van Van Gogh'. Beeld: Natuurmuseum Fryslan
OUD AGENDAITEM

Potatoes Go Wild in Fryslân

Wist je dat aardappelen hele kunstzinnige trekjes hebben? En dat bijvoorbeeld kunstenaars van de Dada stroming aardappelstempels in hun werk gebruikten? Er zijn meer internationale kunstenaars dan vaak gedacht, die werken met aardappelen en daar prachtige kunstwerken van maken. De afsluiting het programma Potatoes go Wild van de stichting De Bildtse Aardappelweken 2018 is daarom een expositie met onverwachte en meegroeiende kunst in het atrium van het Natuurmuseum.

Centraal thema van de tentoonstelling is het (opnieuw) bewust worden van waar ons voedsel vandaan komt (en dat daar nog altijd een boer voor nodig is). Ook de relatie tussen stad en platteland komt aan bod, waarbij het platteland voor deze gelegenheid naar de stad komt .

Deelnemende kunstenaars zijn o.a. Deirdre O’Mahony (Ierland). Zij maakte een film over hoe de aardappel zijn weg vond van Zuid-Amerika naar Ierland. Daarvoor heeft ze voor het eerst het archief mogen openen van een Ierse pater, die de grondlegger was van het kweken van nieuwe aardappelrassen in Ierland.

De groeiende Aardappeleters
Dragan Despotovic (Servië) maakt op locatie het schilderij De Aardappeleters van Vincent van Gogh driedimensionaal na van verse aardappelen. Het kunstwerk blijft de hele periode staan en zal letterlijk gaan groeien. Met regelmaat wordt een foto van dat proces gemaakt, wat uiteindelijk leidt tot een film waarin te zien zal zijn hoe de aardappelen en het kunstwerk zich ontwikkelen. De kunstenaar zal vanaf begin oktober aan het werk zijn in het museum. Hij spreekt vloeiend Nederlands, omdat hij langere tijd in Brabant heeft gewoond en gewerkt.

De tentoonstelling “Potatoes Go Wild” loopt van 13 oktober 2018 t/m 6 januari 2019 in Natuurmuseum Fryslân. Kijk hier voor meer informatie.