Rembrandt van Rijn, Saskia en profil in rijk gewaad, 1633-1642, olieverf op paneel, Museumslandschaft Hessen Kassel, Gemäldegalerie Alte Meister
Rembrandt van Rijn, Het ledikant, 1646, ets, Teylers Museum Haarlem
Trouwring of federing met ineengeslagen handen, gesloten en open, 1580-1700, goud, email, Fries Museum | Collectie Koninklijk Fries Genootschap
OUD AGENDAITEM

Rembrandt & Saskia, ontroerende levensverhalen

Fries Museum - De expositie Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw neemt je mee op een romantische reis langs het verleden van Nederland. Aan de hand van Rembrandt & Saskia duik je in het liefdesleven van de elite in de Gouden Eeuw. Van prille verliefdheid, sprookjesachtige bruiloften en het stichten van een gezin, tot de donkere kanten van het huwelijk zoals kindersterfte en overspel. Ontdek hoe al eeuwenlang het liefdesleven spannend en ingewikkeld is en hoe harten worden veroverd en gebroken.

Rembrandt van Rijn trouwt in 1634 met zijn Saskia Uylenburg, waarna het koppel zich vestigt in Amsterdam. De schilder gebruikt zijn kersverse vrouw graag als model. Een aantal van zijn tekeningen en etsen waarop Saskia staat afgebeeld, zijn te zien in de tentoonstelling.

Het stel krijgt vier kinderen, waarvan de eerste drie in de wieg sterven. De jongste, Titus, blijft wel in leven. Maar het gezinsgeluk is helaas van korte duur. Acht maanden na de geboorte van Titus overlijdt Saskia op 29-jarige leeftijd.

Het topstuk van de tentoonstelling is het portret Saskia en profil in rijk gewaad, dat Rembrandt voltooide vlak na haar dood. Rembrandt hield dit schilderij lange tijd in eigen bezit, maar geldgebrek dwong hem het werk in 1652 te verkopen.  Het is een van zijn meest persoonlijke meesterwerken en komt voor het eerst in ruim 250 jaar naar Nederland. 

In de tentoonstelling volg je niet alleen het bruidspaar, maar stap je ook in het huwelijk van de high society. Schilderijen vol symboliek, gegraveerde huwelijksharten, schunnige gedichten en kostbare cadeaus vertellen hoe men in de Gouden Eeuw aankeek tegen liefde, religie en kinderen. Je ontdekt dat omstandigheden tijdens de Gouden Eeuw sterk verschilden van nu, maar dat gevoelens van verovering, hartstocht, verlies en verdriet van alle tijden zijn.

De tentoonstelling Rembrandt en Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw is van 24 november 2018 t/m 17 maart 2019 te zien in het Fries Museum in Leeuwarden en vormt de prelude van het themajaar ‘Rembrandt en de Gouden Eeuw’. Klik hier voor meer informatie.