Foam - Foam presenteert een grootschalige overzichtstentoonstelling met veelal ongezien werk afkomstig uit het beeldarchief van de fotograaf Santu Mofokeng. De tentoonstelling brengt elf beeldverhalen samen die soms een uur, een week of soms jaren beslaan uit het dagelijks leven, onder de invloed van een snel veranderend politiek klimaat in Zuid-Afrika.
Vijfentwintig jaar geleden vonden de eerste democratische verkiezingen in Zuid Afrika plaats, gevolgd door de benoeming van Nelson Mandela tot president. Deze historische gebeurtenis markeerde het einde van apartheid: een regime van geïnstitutionaliseerde rassensegregatie dat van 1948 tot 1991 werd gevoerd. Vanaf het begin van de jaren tachtig documenteerde de Zuid-Afrikaanse fotograaf Santu Mofokeng (1956, Zuid Afrika) het bestaan van arbeiders in de townships en pachtboeren op het platteland. Terwijl propaganda hoogtij vierde, gaven zijn foto’s een ongekend genuanceerd beeld van het leven tijdens apartheid en daarna.
Santu Mofokeng is altijd doordrongen geweest van zijn positie als beeldmaker in een diep verdeelde maatschappij. Het apartheidsregime gebruikte de fotografie als propagandamiddel en voerde censuur om de publieke beeldvorming te beïnvloeden, terwijl protestbewegingen het medium gebruikten om geweld, ongelijkheid en onderdrukking aan de kaak te stellen. Beelden van het Sharpeville Massacre en het gewonde kind Hector Pieterson tijdens de Soweto-opstand gingen de wereld over. De beelden van Mofokeng zijn een indirect antwoord op het (visuele) geweld en zwart-witdenken dat daaraan ten grondslag ligt. Zijn foto’s zijn veelal observerend, intuïtief, intiem en ambivalent. Daarmee doet het werk recht aan de complexiteit van de Zuid-Afrikaanse geschiedenis – en bevraagt tot op de dag van vandaag de macht van beeld.
De tentoonstelling Santu Mofokeng – Stories is van 15 februari t/m 28 april 2019 te zien in Foam.
Klik hier voor meer informatie.