Zoals wij in Nederland spraakmakende fotografen hebben als Anton Corbijn of Ed van der Elsken, heeft Mali Seydou Keïta (1921-2001) gehad. In de jaren vijftig en zestig poseerde de Malinese bevolking graag in hun mooiste kleding voor Keïta, en deze bijzondere portretten zijn nu te zien in het FOAM in Amsterdam.
Keïta leefde zijn gehele leven in de hoofdstad van Mali, Bamako, en maakte zo de overgang mee van Mali als voormalige Franse kolonie naar onafhankelijk land. Hij leerde zichzelf de kunst van fotografie aan en opende in 1948 zijn eigen studio in Bamako, waarbij hij zich specialiseerde in portretten. Op zijn foto’s zie je de Malinese bevolking prachtig gekleed in allerlei kledingstijlen: jonge mannen in Westers pak met strikje, soldaten trots in hun legeruniform en vrouwen gekleed in traditionele kleurige jurken.
Rond 1990 werd Keïta’s foto’s pas ontdekt in het Westen, maar sloegen onmiddellijk aan en werden tentoongesteld in New York, Moskou, Londen en verschillende andere internationale musea. De tentoonstelling in Foam bestaat uit gesigneerde moderne afdrukken en een ruime selectie aan unieke vintage prints.
Verdiepingsavond 6 juni
Op woensdag 6 juni zal in het Foam van 19.00 t/m 21.00 een verdiepingsavond worden georganiseerd over Seydou Keïta en zijn werk. Verschillende sprekers zullen zijn werk vanuit diverse invalshoeken benaderen: vanuit het perspectief van mode, in de context van de geschiedenis en cultuur van Mali, en door de ogen van een kunstenaar. Te gast zijn: Prof. Carol Tulloch (Mode), Jan Hoek (Kunstenaar) en Dr. Annette Schmidt (Cultuur-geschiedenis).
De tentoonstelling Seydou Keïta: Bamako Portraits loopt van 6 april t/m 20 juni 2018. Klik hier voor meer informatie
Speciaal voor De Culturele Agenda gingen de cultuurvloggers van My Daily Shot of Culture voor ons langs bij deze bijzondere expositie!