Keibun Matsumoto, 'Chattering Lory and Camellia Sasanqua' (1892). Print van een houtsnede. Beeld: Japanmuseum Sieboldhuis
OUD AGENDAITEM

Sieboldhuis: de poëzie van de Japanse natuur

Japanmuseum SieboldHuis toont vanaf 7 december de tentoonstelling ‘Kachō-ga. De poëzie van de Japanse natuur’. Voor het eerst is er in Nederland een tentoonstelling over kachō-ga, een van de belangrijkste genres in de Japanse prent- en schilderkunst. Bijzondere bruiklenen en topstukken uit binnen- en buitenland zoals houtsneden, kamerschermen, rolschilderingen en foto’s maken deze overzichtstentoonstelling een must see voor Japanse kunstliefhebbers.

Het Japanse woord kachō-ga betekent letterlijk ‘afbeeldingen van bloemen en vogels’. Kleurrijke bloemen en vogels krijgen dan ook alle aandacht in deze tentoonstelling die de bezoeker langs het ontstaan en de ontwikkeling van dit decoratieve genre voert. Kunstenaars kunnen bij uitstek hun vakmanschap en poëtische kijk op de Japanse natuur in dit genre tonen. In de tentoonstelling zijn gedetailleerde, geënsceneerde, natuurgetrouwe, maar ook stilistische werken van beroemde Japanse kunstenaars zoals onder andere Hiroshige, Hokusai, Seitei, Koson en Hasui. 

De geprepareerde vogels van Philipp Siebold
Kleurrijke planten en dieren sieren in deze tentoonstelling kamerschermen, rolschilderingen, albums, geïllustreerde boekjes, prenten in de vorm van waaiers en grafieken uit de late 18de tot de 20ste eeuw. De foto’s van de Japanse topfotograaf Yoshinori Mizutani geven een hedendaagse kijk op kachō-ga. Ook zijn er meerdere geprepareerde vogels te zien, die in de 19deeeuw door Philipp Franz von Siebold uit Japan zijn meegenomen. De naamgever van het museum legde een veelzijdige natuurhistorische verzameling aan tijdens zijn verblijf in Japan (1823-1829). 

De tentoonstelling “Kachō-ga: de poezië van de Japanse natuur” loopt van 7 december 2018 t/m 3 maart 2019. Kijk hier voor meer informatie.