Sint Maarten Parade door de binnenstad van Utrecht, 2017. Beeld: Robert Oosterbroek en Bas van Setten
Utrecht03 november 2018 - 11 november 2018

Sint Maarten Festival: feest van het delen

Sint Maarten is de schutspatroon van Utrecht. Hij deelde zijn mantel met een bedelaar en werd zo het symbool voor barmhartigheid en solidariteit. Ook dit jaar staat Utrecht weer in het teken van deze beroemde heilige met allerlei activiteiten voor jong en oud: van lezingen in Museum Catharijneconvent, een rap-workshop voor kinderen, en (kinder) wandeltochten door de stad. Het hoogtepunt is opnieuw de lichtparade, waarbij prachtige lichtsculpturen – inclusief Sint Maarten zelf – door de binnenstad worden gedragen.

De parade wordt dit jaar op het Domplein geopend door minister Van Engelshoven. De tocht met duizenden deelnemers, en tal van grote en kleine lichtsculpturen, gaat door de binnenstad om vervolgens weer te eindigen op het beginpunt. Meer dan 80 organisaties zoals AZC’s, de Wilg, Stut Theater, de Taalschool, het Leidsche Rijn College, YFC Kanaleneiland en het Politieorkest lopen mee. Ook zijn er diverse optredens, van onder andere Dwight van de Vijver en Sunshine Soldiers, en wordt er gezorgd voor eten en drinken. En natuurlijk mag je je eigen lampionnetje meenemen!

Feest van het delen
Onder het motto ‘Feest van het Delen’ is er ook een uitgebreid randprogramma van 3 tot en met 11 november op tientallen locaties in de stad. Zo zijn er vijf concerten in het teken van Sint Maarten: in de Geertekerk, de Pieterskerk en de Domkerk laten onder meer Decibelle, het Engelse kamerkoor Aventure en Toonkunst van zich horen. De nieuwe voorstelling Bonne Route! van theatermaker Tjerk Ridder die met zijn ezeltje Lodewijk het Martinuspad liep van Parijs naar Groningen, is te zien bij het Utrechts Archief. Daarnaast zijn er stadswandelingen, debatten, lezingen, kinderactiviteiten en meer.

Het Sint Maarten Festival loopt van 3 t/m 11 november in Utrecht. Kijk hier voor meer informatie over het festival en haar activiteiten.