Adri Hazevoet, Lichtshow in Paradiso, circa 1970. Beeld: Adri Hazevoet
Wim T. Schippers, documentatiefoto van ‘Indian Summer kerstboom’ op het Leidseplein in Amsterdam, augustus 1969. Beeld: Stedelijk Museum Amsterdam
OUD AGENDAITEM

Stedelijk & de Sixties: Amsterdam Magisch Centrum.

Wie aan de late jaren zestig denkt, ziet al snel het hippie-protest tegen de Vietnamoorlog voor zich, en de grote studentenopstand in Parijs. Het Stedelijk Museum Amsterdam kijkt voorbij deze bekende feiten en laat in de grote zomertentoonstelling ‘Amsterdam Magisch Centrum: kunst en tegencultuur 1967-1970’ zien dat Amsterdam een belangrijk centrum was voor het revolutionaire denken. De verbeelding doet een gooi naar de macht. Maar hoe zag die verbeelding er eigenlijk uit? En wat was de betekenis van de stad voor die experimenten?

Eind jaren zestig staat Amsterdam bekend als een progressieve en artistieke stad waarin alles mogelijk is, en door die ideeën verandert de beeldende kunst ingrijpend. Kunstenaars verzetten zich tegen de gevestigde orde en gaan op zoek naar nieuwe podia: op straat, in tijdschriften of op tv. Het idee wordt belangrijker dan de (traditionele) vorm – kunst kan ook een gebeurtenis zijn, een ingreep in de stad of een televisieprogramma als ‘Hoepla’. Humor en ironie zijn geliefde middelen om de gevestigde orde en de hoge, verheven kunst mee te bespotten. 

Het Stedelijk in de jaren 60
Op basis van de eigen collectie werpt het Stedelijk nieuw licht op de radicale vernieuwingen en de artistieke en maatschappelijke experimenten van die tijd. Het Stedelijk Museum, dat na de oorlog een huis voor de avant-garde was geworden, speelt daarbij een dubbelrol: enerzijds is het een moderne voorvechter van het nieuwe – met onder meer de tentoonstelling Op losse schroeven in 1969 – anderzijds wordt het door de ‘kritiese’ buitenwacht bestempeld als een behoudend bolwerk voor elitaire kunst.

Zo worden er in de tentoonstelling herinneringen opgehaald aan de affiches van Daniel Buren, de ludieke kerstboom van Wim T. Schippers, en de opblaasbare projecten van de Event Research Group die mensen op straat uitnodigen om mee te spelen.  

Samenwerking Stedelijk Museum en het Rijksmuseum
Amsterdam Magisch Centrum is onderdeel van STEDELIJK TURNS, waarin de collectie van het museum het uitgangspunt is en op een andere manier wordt benaderd en geïnterpreteerd. De tentoonstelling is samengesteld door het Stedelijk, samen met het Rijksmuseum. Beide musea zijn geïnteresseerd in de tegencultuur van de jaren zestig en kunnen in dit project hun onderzoek en collecties combineren. Waar het Stedelijk in de tijd zelf vele werken exposeerde en aankocht, zal het Rijksmuseum ook enkele bijzondere recente aanwinsten tonen. 

De tentoonstelling Amsterdam Magisch Centrum loopt van 7 juli 2018 t/m 6 januari 2019.

Meer informatie lees je hier.