Metahaven, "The Sprawl (Propaganda about Propaganda)", still, 2015. Beeld: Met dank aan Metahaven.
OUD AGENDAITEM

Stedelijk Museum: Metahaven Earth

In het Stedelijk is vanaf oktober de eerste grote overzichtstentoonstelling te zien van Metahaven, het Nederlandse ontwerpersduo die internationaal faam ontvangt voor haar video’s en installaties. Naast het tonen van oude films en grafisch ontwerpen gaat ook Metahaven’s nieuwste werk, Eurasia (Questions on Happiness) in het museum in première. 

Vinca Kruk en Daniel van der Velden zijn als Metahaven internationaal bekend met werk dat de grenzen tussen kunst, design en film over-schrijdt. In de tentoonstelling zal ook het nieuwe filmwerk Eurasia (Questions on Happiness) in première gaan. Dit werk is gemaakt in opdracht van het Stedelijk Museum en het Institute of Contemporary Arts, Londen (ICA), en zal tegelijkertijd op beide locaties te zien zijn.

Het Stedelijk zal vier zalen wijden aan de grote video-installaties die Metahaven sinds 2015 heeft gemaakt. De installaties zijn niet eerder in Nederland te zien geweest. Een vijfde zaal zal worden ingericht rond Metahavens muziekvideo’s naast werken op papier en stof.

Digitale connecties door Azië
Eurasia (Questions on Happiness), is opgenomen in de Oeral en in Macedonië. De film verbindt documentaire en animatie met sciencefiction, poëzie en volksverhalen. Eurasia begint waar haar voorganger The Sprawl (Propaganda About Propaganda) uit 2015 eindigde, op de ‘Nieuwe Zijderoute’ die Azië en Europa met elkaar verbindt. Te midden van abstracte vlaktes en ecologische rampgebieden, laat de film zien hoe verschillende, onverenigbare historische tijdsgewrichten overlappen in een uitgestrekt gebied dat bijeen wordt gehouden door digitale infrastructuur.

Deze tentoonstelling wordt parallel georganiseerd met de tentoonstelling Metahaven: VERSION HISTORY, die van 3 oktober 2018 tot 6 januari 2019 bij het Institute of Contemporary Arts, Londen te zien is.

De tentoonstelling “Metahaven: EARTH” loopt van 6 oktober 2018 t/m 24 februari 2019 in het Stedelijk Museum Amsterdam. Kijk hier voor meer informatie.