Rotterdam, Het Kasteel, Sparta - DOS 1-7, filmster Jayne Mansfield verricht de aftrap, (13 oktober 1957) © Kees Molkenboer / Nederlands Fotomuseum
Surinaamse familie, Rotterdam (1980) © Maria Toby-Bos / Nederlands Fotomuseum
Zonder titel, uit de serie Rotterdam Parcours (1996) © Lamia Naji
OUD AGENDAITEM

Sterke verhalen

Nederlands Fotomuseum - In de tentoonstelling Sterke verhalen laat het museum een verscheidenheid  in visuele verhalen uit haar rijke collectie zien. Het is een mix van historische en eigentijdse fotografie, professionele en amateurfotografen en van verschillende thema’s en onderwerpen. Verdeeld over 10 hoofdstukken stelt ieder deel een maatschappelijk of alledaags thema aan de orde.

Sterke verhalen plaatst in ieder thema twee fotoseries tegenover elkaar. Ze geven een ander perspectief op het onderwerp, waardoor je door beter te kijken, steeds meer begrijpt. De foto’s bespreken thema’s als macht, migratie, rijkdom of voetbal.

Het thema ‘(on)macht’ schetst bijvoorbeeld perfect hoe fotografen een onderwerp vanuit een totaal ander perspectief kunnen benaderen qua vorm en inhoud. Zo trok De Rotterdamse fotograaf Peter Martens zich het lot van de kwetsbaren in de samenleving zeer aan. Hij wilde hen voor iedereen zichtbaar maken om de kijker bewust te maken van hun bestaan. Daarom fotografeerde hij ze recht voor zijn raap. Hij stelt: “Shockerende foto’s komen tenminste aan, wat hebben ze anders voor zin?”

De andere, minder zichtbare kant, laat zich veel moeilijker vastleggen. Om ‘macht’ te fotograferen is er een  heel andere fotografische benadering nodig. Een die zich niet zo zeer richt op mensen, maar meer op het systeem, uiterlijk en de symbolen van macht. Deze indirecte en meer conceptuele benadering, is typerend voor het werk van Jacqueline Hassink en in het bijzonder voor haar project The Table of Power.

 

De tentoonstelling Sterke verhalen is van 16 november t/m 30 augustus 2020 te zien in het Nederlands Fotomuseum te Rotterdam. Voor meer info, klik hier.