Stills van Steve Bannon’s film Generation Zero (2010). Steve Bannon: A Propaganda Retrospective, 2018. Kunstenaar: Jonas Staal. Beeld: Remco van Bladel en Jonas Staal.
OUD AGENDAITEM

Steve Bannon: A Propaganda Retrospective

De Nederlandse kunstenaar Jonas Staal presenteert in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam het eerste retrospectief van het werk van Stephen K. Bannon. Steve Bannon: A Propaganda Retrospective toont aan hoe het artistieke werk van Bannon van invloed is geweest op de opkomst van Donald Trump en op de politiek van zijn presidentschap.

Het project, met als curator Marina Otero Verzier, gaat nader in op het belang van propagandakunst in de opmars van de internationale alt-right beweging. Jonas Staal analyseert en deconstrueert binnen dit project - dat de vorm van een tentoonstelling heeft aangenomen - de mechanismes van de hedendaagse propagandakunst. Tevens wordt de vraag gesteld hoe een mogelijke 'emancipatorische propagandakunst' als tegenantwoord kan worden ontwikkeld. Steve Bannon: A Propaganda Retrospective is te zien van 20 april tot en met 23 september 2018.

Van filmmaker tot campagnemanager
Stephen K. (Steve) Bannon is, naast zijn voormalige functie als hoofdredacteur van Breitbart News, bekend vanwege zijn rol als campagnemanager en als adviseur van de huidige president van de Verenigde Staten, Donald Trump. Het is minder bekend dat Bannon tevens negen filmpamfletten op zijn naam heeft staan; van The Face of Evil (2004) tot Torchbearer (2016). In deze films, die het format van de documentaire benutten, schetst Bannon een apocalyptisch beeld van de wereld, geteisterd door economische crisis, seculair hedonisme en islamitisch fundamentalisme.

Hedendaagse propagandakunst
Voor Jonas Staal is het werk van Bannon een cruciaal voorbeeld van de verreikende invloed die propagandakunst uitoefent op democratische samenlevingen. Deze invloed beperkt zich volgens Staal niet alleen tot de Verenigde Staten, maar is ook zichtbaar in Europa, in de vorm van ultranationalistische en alt-right bewegingen en politieke partijen, van Nederland tot Italië. Dit tentoonstellingsproject ontleedt en reflecteert op de ruimtes, verspreidingsvormen, circulatiestrategieën, en technieken van hedendaagse propaganda, waarbij het werk van Steve Bannon als uitgangspunt wordt genomen.

Over Jonas Staal
Jonas Staal is een kunstenaar en propagandawetenschapper die intensief onderzoek doet naar de rol van kunst, architectuur en design in een tijdperk van opkomend ultranationalisme en de internationale alt-right beweging. In 2018 voltooide Staal zijn doctoraat aan het PhDArts–Promoveren in de Kunsten programma aan de Universiteit Leiden met zijn proefschrift Propaganda Art from the 20th to the 21st Century.

Opening
Op donderdag 19 april zal de tentoonstelling Steve Bannon: A Propaganda Retrospective officieel openen met een Thursday Night Live! programma. Onderdeel van de opening vormt een discussie over de alt-right en ultranationalistische propagandakunst, waaraan behalve Jonas Staal en Marina Otero Verzier tevens het designcollectief Foundland (Ghalia Elsrakbi en Lauren Alexander) en NIDA-politicus Nourdin el Ouali zullen bijdragen, gemodereerd door journalist en schrijver Chris Keulemans.

Steve Bannon: A Propaganda Retrospective loopt van 20 april t/m 23 september 2018. 

Klik hier voor meer informatie.