Red Bull Media House: Sebastian Boon @Segraphy
Sticks - Onrust. Visuele vertaling: Ira A. Goryainova
OUD AGENDAITEM

Sticks - Onrust

Museum de Fundatie – Junte Uiterwijk, beter bekend onder zijn artiestennaam ‘Sticks’, werkt aan nieuwe muziek die 4 maanden exclusief in Museum de Fundatie te bewonderen is. In samenwerking met Red Bull en Museum de Fundatie ontwikkelt hij een unieke luisterervaring in de vorm van audio-installaties, videoprojecties en geprinte foto’s. Onrust is een tentoonstelling die je meegemaakt moet hebben. 

De nieuwe muziek die ontwikkeld wordt tijdens het project, komt niet uit op Spotify, YouTube, plaat of vinyl. Na afloop van de expositie, zijn deze ook nergens meer te beluisteren. Sticks vertelt zelf: "We zijn gewend om nieuwe muziek die gemaakt wordt meteen gratis te kunnen beluisteren. Daardoor wordt de luisterervaring vrij vluchtig, er is gewoon een té groot aanbod. Maar wat gebeurt er als je die muziek en teksten brengt naar een plek waar je kunst hoort te 'consumeren', namelijk het museum?”

De rapper heeft heel bewust voor Museum de Fundatie gekozen: "Het is een prachtig museum en als kind van de stad, was het voor mij het mooist om dit idee in Zwolle ten uitvoer te brengen." Sticks wil met Onrust een audiovisuele tour neerzetten die zorgt voor een compleet nieuwe muziek- en kunstbeleving. 

De naam van de expositie komt ook niet uit de lucht vallen. "We leven in onrustige tijden. Misschien is dat ook wel van alle tijden, maar ik heb het gevoel dat de wereld sterk aan het veranderen is. Terwijl we onverminderd influencen en champagne poppen, gaan we in rap tempo naar de gallemiezen. Of misschien ook helemaal niet, en zijn we ‘bewuster’ dan ooit."

Opgezwolle

Sticks was jarenlang onderdeel van de bekende rapformatie ‘Opgezwolle’. Samen met Rico (Phreako Rico) en dj/producer Delic, tourden ze door het hele land om liefhebbers van hip hop te raken met hun sound. 

 

De expositie Sticks – Onrust is t/m 05 januari 2020 te zien in Museum de Fundatie in Zwolle. Voor meer info, klik hier.