Studio Drift, "Tree of Ténéré" (2017), gemaakt van o.a. staal, verf, ledlampen en electronica.
OUD AGENDAITEM

Studio Drift in het Stedelijk Museum

Lees ook 'Het lichtlabyrint waar Studio Drift mee thuiskomt' door Bram Barentsen. 

Het Nederlandse duo Lonneke Gordijn en Ralph Nauta – de oprichters van Studio Drift – rekken met hun installaties vaak de grenzen van de logica op. Hun installaties zijn een mening van technologie, (bio)design en performance en laten vaak de diverse kracht van de natuur zien. In het Stedelijk Museum Amsterdam heeft het duo nu haar eerste museale solotentoonstelling.

In deze tentoonstelling zijn naast vroege ontwerpen ook nieuwe, nog nooit vertoonde werken van Studio Drift te zien. Speciaal voor het Stedelijk Museum maakt de Studio de grootste installatie van Fragile Future ooit, met als kern Fragile Future Chandelier 3.5 (2012) die het museum in 2015 aankocht. Een ander hoogtepunt is Drifter, een zwevend blok beton van vier bij twee bij twee meter. Na de wereldpremière op The Armory Show in New York in 2017 is deze magische installatie nu te zien in de IMC zaal van het Stedelijk. De film Drifters (2016) en de installatie Materialism (2018) worden voor het eerst getoond. In totaal omvat de tentoonstelling acht zaalvullende installaties van Studio Drift, alsmede een aantal films.

Relatie Mens-Natuur-Technologie
In het werk van Studio Drift staat de relatie natuur-mens-technologie centraal. Hun eerste project, Fragile Future, een inmiddels iconische serie lichtsculpturen met pluizenbollen van paardenbloemen rondom een ledlampje als kern, bracht het duo internationale bekendheid. Het plaatsen van de paardenbloemzaden op de led’s is een zeer arbeidsintensief proces en te beschouwen als ‘slow design’. Dit handwerk staat in schril contrast met de volautomatische productietechnieken van vandaag.

Conservator Ingeborg de Roode: “We volgen Studio Drift al jaren. Sinds de aankoop van de Fragile Future Chandelier 3.5 in 2015 zochten we naar een goed moment om deze chandelier met ander werk van hen in het museum te laten zien. Nu ze al ruim tien jaar aan een consistent oeuvre werken en ze met o.a. Concrete Storm en Drifter internationale waardering oogsten, is dit het geschikte moment om juist in Nederland een eerste overzicht van hun werk te tonen.”

De tentoonstelling “Studio Drift- Coded Nature” is te zien van 25 april t/m 26 augustus 2018.

Klik hier voor meer informatie.