Gilmar Corriera, Porto Alegre, São Tomé and Príncipe, young surfer/student © Stephan Vanfleteren
Kehu Kehu Butler, Mount Maunganui, New Zealand, free surfer © Stephan Vanfleteren
OUD AGENDAITEM

Surfwereld in beeld

Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren legt een cultuur bloot waarin een diep respect voor de oceaan overheerst. In Surf Tribe zoekt Vanfleteren naar verhalen van mensen die leven op plekken waar de oceaan het land raakt. Hij kijkt voorbij de traditionele surfspots en zijn fotoserie bestaat uit serene zwart-witportretten in zijn kenmerkende pure en beklijvende stijl.

Anderhalf jaar diep in de wereld van de internationale surfgemeenschap brengt Vanfleteren talrijke ontmoetingen en avonturen van vele surfers in beeld. In de foto’s zijn de echte mensen achter de surfers te zien, ze tonen hun kracht en kwetsbaarheid. Met ruim zeventig karaktervolle portretten wordt de verbinding tussen de surfers in beeld gebracht, hun liefde voor het water en verslaving aan de golf. Het gevoel van nietigheid tegenover de krachten van de natuur, de gewonnen en verloren gevechten met anderen maar voornamelijk met zichzelf. 

De portretten lopen uiteen van competitiesurfers, free surfers tot surfhippies uit de hele wereld. Van jong surftalent tot surficonen en levende legendes als Bethany Hamilton die op dertienjarige leeftijd haar arm verloor door een haai. Ook Maori afstammeling Kehu Kehu Butler, die naast zijn traditionele moko tatoeage een ooglap draagt als gevolg van een klassiek surfongeval, is in de tentoonstelling te zien. En Peter Cole, zijn rechteroog is voor de helft weg en hij is over de tachtig, maar dat belet hem niet om nog te surfen.

Vanfleteren is bekend van zijn specialisatie in zwart-witportretten en langdurige reportages in binnen- en buitenland. In Vanfleterens autonome werk komt een kunstenaar naar voren die scherp observeert, luistert, mijmert en schrijft over de wereld om hem heen. Zijn werk is veelvuldig bekroond.

De tentoonstelling ‘Surf Tribe’ is te zien in Kunsthal Rotterdam van 13 oktober 2018 tot en met 13 januari 2019. Voor meer informatie kan je hier terecht.