Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier, Daan Schuurmans, 2018
OUD AGENDAITEM

The White Blouse

Singer Laren - Singer Laren presenteert van 3 september tot en met 5 januari een expositie van fotograaf Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier. Sinds 2011 werkt Van Hövell aan een reeks portretten waarin een witte blouse van omstreeks 1912 centraal staat. Meer dan 75 vrouwen en mannen, kinderen en volwassenen, hebben voor haar camera in of met de kwetsbare blouse geposeerd, waaronder Jenny Arean, Alexandra Radius, Hans Croiset, Daan Schuurmans, Jort Kelder en Toer van Schayk. In de tentoonstelling The White Blouse gaan ruim 25 portretten een bijzondere dialoog aan met het in 2015 herontdekte schilderij van James McNeill Whistler Symphony in White. The Girl in the muslin Dress (1870) uit de collectie van Singer Laren.

Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier is als fotograaf vooral bekend om haar verstilde portretten, intieme interieurfoto’s en Amsterdamse wintergezichten. Hiervoor maakt zij gebruik van een analoge Hasselblad camera en natuurlijk licht met als resultaat sfeervolle zwartwit opnamen die altijd wel een element van mysterie bevatten. Hoewel deze foto’s herinneringen oproepen aan de zwartwit opnamen uit de begintijd van de fotografie hebben zij een geheel eigen karakter en stijl en maken zij veelal dat zichtbaar wat ogenschijnlijk onzichtbaar is.

"Net als de zeventiende-eeuwse portretschilders speelt Marie-Jeanne met het zonlicht, dat door een raam op de geportretteerde neervalt. De pure eenvoud en eerlijkheid van de foto’s van Marie-Jeanne zijn een verademing binnen de wereld van de “kunstfotografie”. Gelijk haar leermeester Koos Breukel beheerst zij de kunst om het wezen van de geportretteerde bloot te leggen." Jan Rudolph de Lorm, museumdirecteur.

De fotoportretten van Marie-Jeanne gaan in de tentoonstelling een bijzondere dialoog aan met het in 2015 herontdekte schilderij van James McNeill Whistler (1834- 1903): Symphony in White. The Girl in the muslin Dress, uit ca. 1870. Dit doek, pars pro toto voor een reeks damesportretten waarbij het de Amerikaanse impressionist vooral ging om de witte kanten kleding waarin het model gehuld is.

Klik hier voor meer informatie over The White Blouse, van 3 september 2019 t/m 5 januari 2020 te zien in Singer Laren.