Utrechts Archief - Interieur van de Buurkerk te Utrecht: de noordelijke zijbeuk tijdens de uitdeling van brood aan de armen vanaf de klaptafel van het St. Eloyengasthuis. Vervaardiger: Hoevenaar Wz., J.
OUD AGENDAITEM

Thuis in de Buurkerk, duizend jaar verhalen onder één dak

Museum Speelklok - Vanaf 2 juni wordt de Utrechtse Buurkerk, het huis van Museum Speelklok, in de schijnwerpers gezet. Met de presentatie Thuis in de Buurkerk, duizend jaar verhalen onder één dak wordt er gehoor gegeven aan de grote belangstelling van museum- bezoekers voor de locatie; de beeldschone eeuwenoude kerk en haar rijke schat aan verhalen.

Tijdens een bezoek aan Thuis in de Buurkerk, duizend jaar verhalen onder één dak komt de fascinerende geschiedenis van de kerk aan de hand van historische verhalen en objecten tot leven. Al vanaf het jaar 1000 weet de gewone Utrechter heil bij haar te vinden. De Buurkerk lijkt onsterfelijk en krimpt en groeit, doorstaat branden, beschietingen en de reformatie. Liefkozend werd ze ‘ecclesia civilis’ genoemd, ofwel een kerk voor de buren.

Als rots in de Utrechtse branding is de Buurkerk op velen manieren ingezet; als verkeersader verbond ze noord met zuid, als begraafplaats, trouwlocatie, als hooimagazijn, bakkerij en stal tijdens de Franse bezetting. Er is gedemonstreerd tegen de Vietnamoorlog en er zijn distributiebonnen uitgedeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een aangebouwde cel was voor 57 jaar het huis van de ingemetselde Suster Bertken en sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw is de kerk het onderkomen van Museum Speelklok.

Klik hier voor meer informatie over Thuis in de Buurkerk, duizend jaar verhalen onder één dak, van 2 juni 2019 t/m 5 januari 2020 te zien in Museum Speelklok.