Tommy Alkema
OUD AGENDAITEM

Tommy Alkema & Anne van Borselen - Kunstlijn

Amsterdam Artspace - Op Koningsdag 2018 stond op het Amstelveld in Amsterdam een jongen ansichtkaarten van kleurrijke Ecoline tekeningen te verkopen. Op onze vraag wie de maker van deze originele tekeningen was luidde het antwoord "ik".

De inmiddels twaalfjarige Tommy Alkema tekent al zolang hij zich kan herinneren. Vogels waren zijn eerste fascinatie, omdat ze zo sierlijk en kleurrijk zijn. Inmiddels tekent hij ook andere dieren, maakt maskers van papier maché en bekwaamt zich en passant in het werken met klei en brons. En steeds opnieuw van een creatieve kwaliteit die niet gebruikelijk is voor iemand die nog zo jong is. Dat wij niet de enigen zijn die onder de indruk zijn van zijn werk bewijst zijn Instagram pagina waarop zich steeds meer fans melden, onder wie zelfs Eva Jinek. 

Tommy heeft zijn talent en voorliefde voor kunst niet van een vreemde. Zijn oma, beeldend kunstenaar Anne van Borselen (1937), is al net zo gedreven en talentvol. Wie haar huis annex atelier bezoekt weet niet waar te kijken, zoveel prachtig werk staat en hangt er. Anne tekent en schildert, boetseert en giet en stelt haar talent een paar maanden per jaar in dienst van een keramiek producent in Indonesië, het land waar ze geboren is. Speciaal voor deze expositie heeft ze werken uitgezocht die de onderwerpen in het werk van Tommy ondersteunen en benadrukken. Tommy is overigens de jongste in een lange lijn van kunstenaars. Anne's over- over- overgrootvader was de hofschilder van Willem III. En haar moeder was een verwoed schilder, met wie ze vroeger vaak samen doeken prepareerde.

Anne's manier van schilderen is heel direct, ze uit haar gedachten vaak rechtstreeks op doek. De schilderijen, meestal in olieverf, zijn bijna geabstraheerd, maar de vorm blijft altijd staan. Het dynamische werk is een afspiegeling van Anne's energieke natuur. Dans en beweging zijn dan ook in bijna alle schilderijen terug te vinden. Ook haar beelden worden gekenmerkt door een zekere dynamiek. Vanuit een schetsmatige manier van werken ontstaan beelden die een krachtige uitstraling hebben. De figuren zijn geabstraheerd, maar hebben een duidelijk eigen karakter. Ogenschijnlijk opgezet in een paar lijnen weet Van Borselen een verhaal te vertellen. Annes werk is niet vaak geëxposeerd, maar door de jaren heen hebben veel grote bedrijven werk van haar aangekocht.

“Hoe vaak gebeurt het dat je tegen werk van een twaalfjarige kunstenaar oploopt en daar zo ondersteboven van bent, dat je spontaan besluit zijn werk tentoon te stellen? En dan bijkt hij het talent ook nog eens van geen vreemde te hebben, dus zijn oma exposeert mee." Aldus Daniella Groenberg & Elish van Eijk, de curatoren van de tentoonstelling.

Klik hier voor meer informatie over Tommy Alkema & Anne van Borselen - Kunstlijn, van 28 juni t/m 2 augustus 2019 te zien in Amsterdam Artspace.