Philips Museum - Vinyl heeft een comeback gemaakt. Hier speelt het Philips Museum op in door met de expositie Vinyl! bezoekers mee te nemen door de hoogtijdagen van Philips muziekindustrie. Dit doen ze door hoezen, foto’s, pick-ups en unieke voorwerpen tentoon te stellen. De tentoonstelling zal te zien zijn van 15 februari tot 15 juli 2019.
Het avontuur begint in 1942. Frits Philips koopt een kleine platenmaatschappij die later uitgroeit tot Polygram, een van de grootste muziekindustrieën ter wereld.
In diverse genres zoals klassiek en jazz bouwde Philips daarmee in de jaren ’50 en ’60 een grote naam op. Door een fusie met Polydor in 1972 ontstond PolyGram.
In de jaren ’70 en ’80 groeit het aantal labels en artiesten sterk. Artiesten zoals Elton John, Dire Straits, The Bee Gees en vele anderen brachten platen uit op labels van Polygram. Met de elpees ‘’Saturday Night Fever’’ en ‘’Grease’’ worden alle verkooprecords gebroken.
Na de introductie van de CD in 1982 ging het bergafwaarts met de grammafoonplaat. In 1992 produceerde Philips de laatste vinylplaat en gingen ze over op het produceren van CD’s.
In 1998 werd Polygram door Philips verkocht. Toch was dit nog niet het definitieve einde voor de vinylplaat. Tegenwoordig hebben platen een cultstatus en zijn het gewilde verzamelobjecten. Bovendien worden oude opnames heruitgegeven en brengen steeds meer bands hun muziek uit op vinyl.
Naast het verhaal van Philips en enkele artiesten staan de platenhoezen natuurlijk centraal.Deze waren van een artistiek hoog niveau met vormgevers/kunstenaars als Cornelius van Velzen, Dick Elffers en Marte Röling.
In 1956 werd het genre door fotograaf Paul Huf zelfs verheven tot kunst met zijn fotoserie voor klassieke muziek.
De tentoonstelling Vinyl! is te bezoeken van 15 februari tot 15 juli 2019.
Klik hier voor meer informatie.