Portret van Willem van Oranje, 1620-1624, Michiel Jansz. van Mierevelt, collectie Museum Prinsenhof Delft.
Portret van Louise Juliana van Oranje-Nassau, ca. 1580, Daniël van den Queborn, collectie Siegerlandmuseum, Siegen (Duitsland).
OUD AGENDAITEM

Willem van Oranje in Museum Prinsenhof Delft

Precies 450 jaar geleden begon de Tachtigjarige Oorlog. Een paar jaar later vlucht Willem van Oranje naar het veilig ommuurde Delft om uit handen van de Spaanse overheerser te blijven. Vanuit Delft leidde hij de opstand en legde daarmee de basis voor het Nederland van vandaag. Het museum pakt met deze expositie groots uit en brengt een belangrijke episode uit de Nederlandse geschiedenis tot leven op de plek waar het zich allemaal afspeelde: het eeuwenoude Prinsenhof.

Het belangrijkste collectiestuk van de expositie is het gebouw zelf. De beroemde kogelgaten in de muur zijn nog altijd stille getuigen van de moord op Willem van Oranje door Balthasar Gerards op 10 juli 1584. Daarnaast hangen het portret van Louise Juliana, dochter van Willem van Oranje, en het portret van Charlotte de Bourbon, moeder van de Winterkoning Frederik V van de Palts, voor het eerst samen.

Bezoekers kunnen in de voetsporen van Willem van Oranje treden, de basis van Nederland zoals we dat nu kennen. Reis terug in de tijd en ontdek in welke ruimtes hij woonde, werkte en belangrijke besluiten nam. Welke rol speelde hij in de opstand tegen de Spaanse overheersers tijdens zijn Delftse jaren? En wat is zijn invloed op het Nederland van nu? Is hij inderdaad de Vader des Vaderlands?

De tentoonstelling Willem van Oranje is hier! is te bezoeken van 19 oktober t/m 3 maart in Museum Prinsenhof Delft. Klik hier voor meer informatie.