De Noord/Zuidlijn Tour: de eerste Amsterdamse ondergrondse rondleiding met gids

INCLUSIEF
Belangrijke info
Prijs

€22,50 - p.p. exclusief vervoersbewijs

Plaats

Amsterdam
Startlocatie: Amsterdam Centraal Station

Data

Wegens de grote belangstelling voor dit programma worden er doorlopend nieuwe data ingepland. Houd onze website in de gaten voor nieuwe data. 

Het is ook mogelijk om deze tour voor een privégroep te boeken op een tijdstip en datum naar keuze. Voor meer info zijn wij bereikbaar via info@cultureleagenda.nl en 020 - 620 81 12.

Zaterdag 28-09-2019

11:00 - 13:00

Zaterdag 19-10-2019

11:00 - 13:00
Foto: Ge Dubbelman / Hollandse Hoogte Foto: Ge Dubbelman / Hollandse Hoogte
r
Kunst op station Rokin. Kunstenaars: Daniel Dewar & Grégory Gicquel. Foto: Jorrit 't Hoen Kunst op station Rokin. Kunstenaars: Daniel Dewar & Grégory Gicquel. Foto: Jorrit 't Hoen
Rondleiding Meerdere data

De Noord/Zuidlijn van Amsterdam

Na 15 jaar boren, rails aanleggen en testritjes rijdt de Noord/Zuidlijn sinds 21 juli 2018 voor iedereen. Deze maand bestaat de metrolijn, en daarmee onze ondergrondse stadswandeling, 1 jaar. De architectuur en kunstwerken op de stations zijn zo indrukwekkend dat De Noord/Zuidlijn Tour is uitgegroeid tot de succesvolste rondleiding van De Culturele Agenda! Leer het metrotraject kennen onder leiding van onze gids en luister naar anekdotes en interessante feitjes over de beruchte ontstaansgeschiedenis van deze befaamde ondergrondse.

De lijn is uniek in de wereld, niet door zijn lengte (maar 10 kilometer) en ook niet door de aantallen passagiers per dag maar wel door de unieke bouwmethoden en de enorme uitdagingen van een stad die in een moeras gebouwd is. De ingenieurs hebben alle registers opengetrokken om bijna onmogelijke klussen te klaren, zoals de passage van Centraal Station, boren in een verzakte binnenstad en de aanleg van de diepe stations.

De lijn zorgde vanaf het begin voor kritiek en discussies, maar ook voor nieuwsgierigheid en verwondering. Frank Driessen, oud-voorlichter van de Noord/Zuidlijn, of kunsthistorica Willemijn van Breda neemt je mee tijdens een rondleiding op de nieuwe route.

De metro rijdt in 16 minuten van Noord naar Zuid maar tijdens deze tour krijg je gedurende 2 uur van alles van de Noord/Zuidlijn te zien. Je wordt bijgepraat over de techniek (4 verschillende tunnelbouwmethoden zijn toegepast), de architectuur en de kunst langs de Noordzuidlijn. De architecten en kunstenaars hebben elk station een eigen identiteit gegeven en bieden op deze manier oriëntatie aan jou en je medereizigers.

Zie en ontdek de hoogtepunten die de nieuwste metrolijn aan Amsterdam schenkt. Let op: Voor de tour is een geldig vervoerbewijs nodig. Dit betekent een opgeladen OV chipkaart of een GVB dagpas.