Govert Flinck, "Isaak zegent Jakob", 1635. Beeld: Museum Catharijneconvent

'Rembrandt en de Gouden Eeuw' in Utrecht

Door: Puck Gerkema 

Wij van Artifex stellen met veel plezier De Culturele Agenda samen: elke tentoonstelling, voorstelling of optreden is het bezoeken waard. We geven regelmatig één agenda-item wat extra aandacht. Deze keer: "Rembrandt en de Gouden Eeuw" in Museum Catharijneconvent. 

Volgend jaar is uitgeroepen tot Rembrandtjaar: in 2019 is het namelijk 350 jaar geleden dat schilder Rembrandt van Rijn overleed. Verschillende Nederlandse musea doe mee met de viering hiervan, waaronder Museum Catharijneconvent in Utrecht. Hier kan je alvast in de Rembrandt-sfeer komen met de permanente tentoonstelling “Rembrandt en de Gouden Eeuw”, waar een grote selectie 17e eeuwse historische schilderijen bijeen zijn gebracht. 

Rembrandt is met zijn historiekunst de beroemde meesterschilder geworden, maar rondwandelend door de tentoonstelling imponeren veel andere Nederlandse kunstenaars net zo goed. Kijk eens naar het schilderij “Tobias geneest zijn vader Tobit van zijn blindheid” van Gerrit Willemsz. Horst (1650): het contrast tussen de moeder van Tobias in het donker en de engel in het heldere licht is prachtig.

Iets verderop laat Jaël's strenge blik op het portret van Salomon de Bray zien dat je niet met haar moet sollen, en de ontzetting van Jozef’s vader op het schilderij van Lambert Jacobz is haast voelbaar.

Rembrandt zelf is ook aanwezig, maar zijn schilderij “De doop van de man uit Ethiopië” (1626) is duidelijk een vroeg werk van de kunstenaar. De drukke compositie van de figuren is spannend, maar de mensen zijn lang niet zo verfijnd of treffend geschilderd als wij ze kennen van Rembrandt's latere werken. Vergelijk apostel Filippus met de oude Isaak op het schilderij van Flinck en je ziet: ook Rembrandt moest eerst groeien van beginneling tot meester voordat hij zijn leerlingen kon onderwijzen. 

Zo leer je op deze kleine maar indrukwekkende tentoonstelling dat Rembrandt slechts één van de velen 17e eeuwse schilders was. Natuurlijk was zijn talent ongeëvenaard, maar zoals te zien doen andere Nederlandse kunstenaars niet voor Rembrandt onder. Wat zij allemaal schilderden, bewonderen wij 350 jaar later nog steeds.  

Kijk hier voor meer informatie over de tentoonstelling.