AfricaMuseum in Tervuren, België

Belgische AfricaMuseum geeft Congolese roofkunst terug

Congo wordt weer eigenaar van alle stukken in de collectie van het AfricaMuseum in België die aantoonbaar illegaal zijn verkregen. Ook de rest van de collectie zal worden onderzocht. Dit schrijft de Belgische krant De Standaard.

“We moeten weg van de symboolpolitiek”, zegt staatssecretaris Wetenschapsbeleid Thomas Dermine zaterdag in een interview in De Standaard. “Het is niet van ons, punt. Of er nu wel of niet mogelijkheden zijn om het erfgoed te bewaren in Congo, heeft geen impact op het eigenaarschap.”    

Van alle onrechtmatig door België verkregen voorwerpen in de collectie van het AfricaMuseum die afkomstig zijn uit Congo, wordt het juridisch eigendom overgedragen aan de Congolese regering. Wel blijven de voorwerpen in België tot de Congolese overheid ze terugvraagt. De Congolese president Tshisekedi vroeg België in 2019 al bij de opening van een museum voor nationaal erfgoed in Kinshasa om de roofkunst terug te geven.    

Het museum in Tervuren zal alsnog genoeg kunst overhouden. Bij 1 procent van de collectie (883 stukken) is vastgesteld dat België ze zo goed als zeker onrechtmatig heeft verkregen. Van 58% van de collectie, oftewel 50.000 stukken, is volgens Dermine bewezen dat het gaat om rechtmatig verkregen stukken via schenking of aankoop. Van ongeveer 40 procent is de oorsprong moeilijker vast te stellen.

Dermine wil samen met Congo een bilaterale wetenschappelijke commissie samenstellen. Die zal onderzoeken hoe stukken in de collectie zijn terechtgekomen. De richtlijn moet ook gaan gelden voor andere Belgische musea, en voor Rwanda en Burundi, waarover België na de Eerste Wereldoorlog zeggenschap kreeg.    

Terug naar het overzicht