Proefhanging missende delen Nachtwacht. Foto: Rijksmuseum/Reinier Gerritsen
De Nachtwacht met highlights reconstructie. Beeld: Rijksmuseum

Dankzij kunstmatige intelligentie is De Nachtwacht na 300 jaar weer compleet

Voor het eerst in ruim 300 jaar is De Nachtwacht weer in zijn oorspronkelijke vorm te zien. In het verleden zijn er vier repen van het doek afgesneden, omdat het schilderij te groot was voor zijn toenmalige plek. Het onderzoeksteam van Operatie Nachtwacht heeft met behulp van kunstmatige intelligentie een reconstructie gemaakt van de ontbrekende stukken. 

Dankzij een kopie van schilder Gerrit Lundens in opdracht van kapitein Frans Banninck Cocq is bekend hoe het schilderij er oorspronkelijk uit heeft gezien. Deze kopie is de basis van de gemaakte reconstructie. De computer heeft uiteindelijk de ontbrekende delen in de stijl van Rembrandt nagemaakt.    

Er zijn een aantal verschillen tussen de huidige en de originele versie van De Nachtwacht. Zo zijn er links nog drie figuren op een brug te zien: twee schutters en een kind. De twee belangrijkste schutters van het schilderij, kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburch, staan niet meer centraal, maar rechts van het midden. Ook is duidelijker te zien dat dat de kruitjongen links vooraan zich vasthoudt aan een reling. 

De Nachtwacht zoals deze in het Rijksmuseum te zien is zit in het collectieve geheugen gegrift,” zegt Taco Dibbits, Hoofddirecteur Rijksmuseum. “Dankzij deze reconstructie zien we dat de compositie die Rembrandt schilderde nog veel dynamischer was. Het is geweldig nu met eigen ogen De Nachtwacht te kunnen ervaren zoals Rembrandt het bedoeld heeft.”

De reconstructie is de komende maanden te zien in de eregalerij van het Rijksmuseum in Amsterdam. Het maakt deel uit van Operatie Nachtwacht, het grootste en meest omvangrijke onderzoek naar Rembrandts meesterwerk ooit. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de nieuwste en meest geavanceerde onderzoekstechnieken.  

Terug naar het overzicht